Türkiye

Ankara’ya yürümek isteyen işçilere polis müdahalesi: 109 gözaltı

Sendika üyesi oldukları gerekçe gösterilerek işten atılan ve  ücretsiz izne çıkarılan Systemair HSK, Özer Elektrik ve Baldur fabrikaları işçileri Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu‘na (DİSK) bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası ile birlikte Gebze‘den Ankara’ya yürümek istedi. Fakat, polis valiliğin pandemi tedbirleri kararını gerekçe göstererek yürüyüşe izin vermedi.

İşçilerin yürümekte direnmesi üzerine yaşanan polis saldırısının ardından aralarında Birleşik Metal-İş 1 No’lu Şube Sekreteri, desteğe gelen diğer sendika yöneticileri, siyasi parti üye ve yöneticileri ile işçilerin de bulunduğu 109 kişi gözaltına alındı. 

Birleşik Metal-İş polis müdahalesinin ardından 25 Kasım Çarşamba günü saat 10.00’da Gebze Şubesi önünde yeniden bir araya geleceklerini ve Ankara’ya yürümekte kararlı olduklarını duyurdu.

Adnan Serdaroğlu: ‘Biz haklıyız’

Müdahaleden önce işçiler adına konuşan Birleşik Metal-iş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, işten atılan işçilere sahip çıkmaya çalıştıklarını belirterek şunları söyledi:

Bizim derdimiz polis arkadaşlarla değil. Biz haklıyız şu anda. Biz işten atılan arkadaşlarımıza sahip çıkmaya çalışıyoruz. İşverenlere karşı bir farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Biz haklı olarak yürüyüşümüzü yapmak istiyoruz

Elmacı: Yürüyeceğiz

Yasak kararına tepki gösteren Birleşik Metal İş Gebze Şube Sekreteri Fehmi Elmacı da şu ücretsiz iznin işçilere karşı bir sopa gibi kullanıldığını söyleyerek şöyle konuştu:

“Sendikalı ve toplu sözleşme düzeninde çalışmak isteyen arkadaşlarımız cezalandırılıyor. İşveren sendikalaşmaya karşı ücretsiz izni bir sopa gibi kullanmakta. Bin 168 lira ücretsiz izin ücretine mahkum ediliyor. Bu işçiler sokağa çıkma yasaklarının yoğun uygulandığı aylarda fazla mesaili çalışan ve işveren tarafından teşekkür belgeleri alan arkadaşlarımız. Systemair HSK, Baldur Süspansiyon ve Özer Elektrik’ten yasak olmasına rağmen işten çıkartılarak ücretsiz izne yollanan arkadaşlarımız ve sendika yöneticilerimiz ile birlikte Ankara’ya yürüyeceğiz. Çalışma Bakanlığı’nın önüne gideceğiz.”

İşçiler çıkan arbede sonrası sendika binası önünde oturma eylemi yaptı. Bu sırada Gebze Belediyesi’ne ait otobüsleri alana getiren polis işçileri ve alanda bulunan herkesi zor kullanarak gözaltına aldı ve otobüslerle Gebze İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürdü.

Valilikten eylem ve etkinlik yasağı

Kocaeli Valiliği ise işçilerin eylemi öncesinde il genelinde toplantı, gösteri ve yürüyüşleri koronavirüsü gerekçe göstererek 30 gün süreyle yasakladı. Valilikten yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: 

“2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 17. maddesinde ‘Bölge valisi, vali veya kaymakam, milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla belirli bir toplantıyı bir ayı aşmamak üzere erteleyebilir veya suç işleneceğine dair açık ve yakın tehlike mevcut olması halinde yasaklayabilir’ hükmü gereğince; ilimiz genelinde bulaşın yayılmasını önlemek amacıyla; gösteri yürüyüşü ve açık hava toplantıları; Kocaeli il sınırları içerisinde 22/11/2020 günü saat 24.00’ten 21/12/2020 günü saat 24.00’e kadar 30 gün süre ile yasaklanmıştır.”