Kategoriler: ManşetSivil Toplum

Anayasa Mahkemesi’nden çocuk annesinin soyadını alabilir kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM) verdiği kararla boşanmada, velayeti anneye verilen çocuğun, annesinin soyadının taşımasının önü açıldı.

Karar, eşinden boşandıktan sonra velayeti kendisine verilen G.Ö.’nün, çocuğunun soyadını kendi soyadıyla değiştirmek için yürüttüğü hukuk mücadelesi üzerine alındı.

Eşinden boşanan G.Ö., velayeti kendisine verilen çocuğunun, kendisiyle aynı soyadını taşıması için yargıya başvurmuş, ancak önce yerel mahkeme, ardından da Yargıtay çocuğun babasının soyadını taşımaya devam etmesi yönünde karar almıştı. G.Ö. bunun üzerine konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı.

AYM, oy birliği ile aldığı kararda, anne G.Ö.nün velayeti kendisinde olan çocuğuna, babasının soyadı yerine, kendi soyadını verme hakkı bulunduğuna hükmetti.

Anayasa Mahkemesi bu kararı, Anayasa’nın iki önemli maddesi, Eşitlik ilkesi ile Aile Yaşamına Saygı hakkı maddelerine dayandırdı.

AYM, kararını hak ihlallerine ilişkin gerekçeleriyle birlikte, daha önce “boşanmış ailede çocuk, velayeti annede bile olsa, babasının soyadını taşır” kararını veren yerel mahkemeye gönderdi. Yerel mahkeme, AYM kararı çerçevesinde yeniden yargılama yaparak, yeni bir karar verecek. AYM kararıyla, boşanmış tüm annelerin, velayeti kendilerine verilmiş olan çocuklara, kendi soyadlarını vermelerinin de önü açılmış oldu.

 

(Birgün)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi
Etiketler: Anayasa Mahkemesi