Kategoriler: DünyaManşet

Almanya, Namibya’da yaptığı soykırımı tanıdı: Bizi affetmelerini isteyeceğiz

Almanya, sömürgecilik döneminde Namibya‘da yapılan katliamları soykırım olarak tanıdı.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, ülkenin yeniden inşası ve gelişimi için 1,1 milyar Euro’luk mali destek programı başlatacaklarını açıkladı.

Ancak, Maas bu ödemenin resmi tazminat talebi yolunu açmadığını da ifade etti.

‘Bizi affetmelerini isteyeceğiz’

Dışişleri Bakanı Heiko Maas, yaptığı yazılı bir açıklamada, “Bu olaylara bugünden itibaren, bugünün perspektifinden, resmi olarak soykırım diyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Bakan Maas, Namibya ile beş yıldır süren müzakereler sonucu varılan anlaşmaya dikkat çekerek, “Almanya’nın tarihi ve ahlaki sorumluluğu ışında, Namibya’dan ve mağdurlardan bizi affetmelerini isteyeceğiz” dedi.

Ne olmuştu?

1904-1908 yıllarında Almanya tarafından topraklarına ve hayvanlarına el konulmasına karşı ayaklanan Herero ve Nama halklarından on binlerce kişi katledilmişti.

Herero ve Nama halkları çöle sürülmüş, geri dönmeye çalışanlar ya öldürülmüş ya da toplama kamplarına gönderilmişti.

Soykırımda kaç kişinin öldüğü tam olarak bilinmese de, bazı uzmanlar ölü sayısının 100 bin dolaylarında olduğunu ifade ediyor.

Tarihçiler Herero halkından 65 bin-80 bin kişinin, Nama halkından da 10 bin-20 bin kişinin öldüğünü tahmin ediyor.

Namibya, Berlin’in sömürgesi olduğu 1884-1915 yıllarında Alman Güney Batı Afrika olarak adlandırılıyordu. Daha sonra 75 yıl Güney Afrika‘nın idaresinde kaldıktan sonra 1990’da bağımsızlığına kavuştu.

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi