Editörün SeçtikleriEnerjiManşetTarım-Gıda

Akkuyu projesi yörede tarımı bitirdi: Kooperatif, tarım arazilerini konut için devredecek

0
Akkuyu

Haber: Abidin Yağmur

*

Mersin‘de Akkuyu Nükleer Güç Santrali‘ne (NGS) ev sahipliği yapan Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli bir zamanlar kendi halinde bir tarım kasabasıydı.

Santralin yapımına başlanmasından kısa süre sonra Büyükeceli’nin de kaderi değişti. Santralde çalışan binlerce işçi için barınma sorunu baş gösterince konut talebi fırladı.

Kasabada şimdilerde tarım unutuldu; konut, pansiyon, kamp alanı kiralama işleri en kârlı sektör haline geldi.

Konut yapımı için yönetim kuruluna yetki verilecek

Yaklaşık 50 yıldır yörede tarımsal faaliyetler yapan Büyükeceli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi de bu dönüşüm sürecini fırsata çevirdi. Kooperatif, halihazırda üzerinde cam seralar bulunan 8,5 dönümlük tarım arazisini yapılaşmaya açmak için harekete geçti.

Geçen yıl yapılan genel kurulda söz konusu arazinin kiralanmasını gündeme alan kooperatifi, önümüzdeki ay yapılacak genel kurulda ise arazinin konut yapılmak üzere değerlendirilmesini ele alacak.

Akkuyu

Kooperatifin başkanı, AKP belediye meclisi üyesi

Aynı zamanda Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi ve kooperatifin başkanı Adalet ve Kalkınma Partili Hümmet Büyük, “Arazi satışı söz konusu değil. Sağlam bir inşaat firması bulursak yüzde karşılığı konut projesi yapmak istiyoruz. Sahada cam seralar var ama çürümeye yüz tutmuş. Bölgede konut ihtiyacı had safhada” diye konuştu.

Büyük, konut alanı yapılmak istenen kooperatif arazisinin halihazırda tarım alanı olduğunu da kaydetti.

‘Konut talebine yetecek kadar tarın dışı parsel var’

Gülnar Ziraat Odası Başkanı Hacer Emiş Işık, hem nükleer santralin hem deprem göçünün etkisiyle bölgede konut talebinde artış olduğu görüşüne katılıyor.

Ancak Işık’a göre konut talebi daha çok Büyükeceli ve Yanlışlı mahallerinde var.

Işık şunları söyledi:

Konut talebi Gülnar’ın her bölgesinde tarım alanlarına baskı yapacak kadar arttı diyemeyiz. Büyükeceli ve Yanışlı’da yeni konut talebi var ama zaten oralarda da tarım dışı yeterince parsel var. Gülnar’ın bütününde de tarım dışı parsel yeterli. Konut talebi olursa oralara yapılır. Şu aşamada tarım alanları üzerinde konut alanı baskısı var diyemem. Büyükeceli’deki tarım alanı arazi santrale yakın olduğu için konut yapalım demiş olabilirler.

You may also like

Comments

Comments are closed.