Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Akbelen’de bilirkişi raporu sonrası yürütmeyi durdurma kararı kaldırıldı

0

MUĞLA- İkizköy‘deki Akbelen Ormanı’nı Yeniköy Kemerköy Termik Santrali’ne (YK Enerji) tahsis eden Bakanlık kararına karşı İkizköylülerce açılan davada verilen yürütmeyi durdurma kararı kaldırıldı.

Muğla 1. İdare Mahkemesi tarafından verilen karar Akbelen’de yapılan son bilirkişi keşfine dayandırıldı. Akbelen Ormanı’nda ağaçlar için 500’ü aşkın gündür nöbet tutan İkizköylüler söz konusu bilirkişi incelemesinden çıkan raporun bilimsellikten uzak olduğunu belirtiyordu. İkizköy Çevre Komitesi tarafından karara ilişkin yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Önce hiçbir bilimsel dayanağı olmayan, sunduğumuz uzman görüşlerinin dikkate alınmadığı ve tamamiyle YK Enerji şirketinin raporları kullanılarak hazırlanan bilirkişi raporlarını, şimdi de ‘bilimsellikten uzak’ bu rapora dayanarak yürütmenin durdurulması kararının kaldırılmasını biz İkizköylüler olarak kabul etmiyoruz.”

İkizköy’de bugüne kadar üç ayrı bilirkişi keşfi yapıldı. 7 Eylül 2021’de yapılan ilk keşif sırasında hakimin avukatlara  hakaret etmesi nedeniyle  avukatlar Arif Ali Cangı,  İsmail Hakkı Atal ve Şiar Rişvanoğlu reddi hakim başvurusunda bulunmuştu.

İkinci inceleme öncesi Resmi Gazete‘de yayınlanan maden  yönetmeliğindeki  değişiklikle birlikte tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlarında madencilik faaliyetlerinin önü açılmıştı. Sosyal medyada yankı uyandıran değişiklik, #ZeytinİçinAdalet ve #AkbelenİçinAdalet etiketleriyle birçok paylaşım yapılmıştı.

‣Kömür madeni açılmak istenen Akbelen Ormanı’nda protestolar eşliğinde bilirkişi incelemesi

Bilirkişilerden dördü kömürün bölgeye geri dönülmez zararlar vereceği görüşünü verirken; ikisi ekolojik yıkım olacağını ancak enerji ihtiyacı nedeniyle madene açılması gerektiği yönünde görüş bildirmişti.

Üçüncü bilirkişi keşfinin sonucu ise 24 Kasım’da çıkmış, “Madencilik yapılabilir” denilmişti. İkizköylüler çevreye, zeytinliklere, suya ve toprağa değmeyen raporu ortaya koyan bilirkişi heyeti hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

17 Temmuz 2021’de dava henüz devam ederken İkizköylüler, Akbelen Ormanı’ndaki kesimi engelleyip çadırlı nöbet başlatmışlardı.  Raporun ardından Akbelen Ormanı’nda tuttuğu nöbet 505. gününe girerken mahkeme yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı.

İkizköy Çevre Komitesi yaptığı açıklamada sağlıklı bir çevrede yaşama hakkına işaret ederek “İkizköylüler olarak yalnızca yaşam alanlarımız, zeytinlerimiz, ormanımız için değil; tüm dünyadaki insanların evrensel hakkı için de mücadeleyi sürdürüyoruz. Bizler bu baskıların, ömrünü dolduran kömür madenleri ve termik santrallerinin son çırpınışları olduğunu biliyoruz” denildi.

“Yürütmeyi durdurma kararının kaldırılması bizleri yıldıramaz ve haklı mücadelemizden vazgeçiremez!” diyen İkizköylüler, mücadeleye daha sıkı sarılacaklarını, yaşam alanları ve kaynakları için direnmekten vazgeçmeyecekleri yönünde mesaj vererek “Yaşam kaynağı Akbelen Ormanı ve zeytinlerimizi ölüm saçan kömür madeni ve termik santrallere feda etmeyeceğiz” dedi.

Son olarak İkizköylüler, yürütmeyi durdurma kararının kaldırılmasına karşı İzmir Bölge İdare Mahkemesi’ne itirazda bulunacaklarını ve Akbelen’dekö nöbete devam edeceklerini söyledi:

Termik santraller ve kömür madenleri başlı başına büyük ekokırımlara sebep oluyor. Bu ekokırım suçunun en büyük sorumlularından biri olan Limak-İC İçtaş Ortaklığı YK Enerji gidecek, Akbelen Ormanı kalacak!”

You may also like

Comments

Comments are closed.