Manşet

Afrika Boynuzu’nda 40 yılın en kurak dönemi: 13 milyon insan açlık tehditi altında

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP), Afrika Boynuzu‘nda tahminen 13 milyon insanın şiddetli açlıkla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Peşpeşe üç yağış döneminde de beklenenin altında yağış alınması nedeniyle kıta genelinde görülen aşırı kuraklık, özellikle güney ve güneydoğu Etiyopya, güneydoğu ve kuzey Kenya ile güney-orta Somali‘deki kırsal nüfusu ve çiftçi popülasyonlarını olumsuz etkiledi. Ortalamanın ardında yağış tahminleri, önümüzdeki aylarda da zaten korkunç hale gelmiş koşulları daha da güç hale getirebilir.

Milyonlarca insan ve hayvan ‘iklim tehditi’yle boğuşuyor

WFP Doğu Afrika Bölge Bürosu bölge müdürü Michael Dunford salı günü yaptığı açıklamada, “Hasatlar mahvoldu, çiftlik hayvanları ölüyor ve tekrarlayan kuraklıklar Afrika Boynuzu’nu doğrudan etkilediğinden açlık artıyor” dedi.

Dunford, söz konusu bölgelerde yaşayan toplulukların geleceğe yönelik direncini inşa etmek için acil insani eylem ve tutarlı desteğin gerektiğine vurgu yaptı.

İklim değişikliğine bağlı yağış rejiminin düzensizliği ve yağış azlığından en çok etkilenenler başında gelen Afrika kıtasında, su kıtlığı ve mera kaybı nedeniyle mahsuller büyük ölçüde azaldı, hayvan ölümleri ise anormal boyutlara ulaştı.

Birleşmiş Milletler geçen yıl ekim ayında, Afrika genelinde 100 milyondan fazla “aşırı yoksul” insanın, 20 yıl içinde kıtanın birkaç buzulunu da eritebilecek şekilde hızlanan  iklim değişikliği tehdidi altında olduğu konusunda uyarmıştı.

Bunlara ek olarak, temel gıda fiyatlarındaki artışlar, enflasyon ve tarım işçiliğine yönelik düşük talep, insanların gıda satın alma kabiliyetini azalttı.

Uluslararası örgütlerden acil önlem uyarısı

WFP, ailelerin evlerinden çıkmaya zorlandıklarını ve bunun topluluklar arasında artan çatışmaya yol açtığını açıkladı. Yetersiz beslenen insanların sayısı da gün geçtikçe artıyor ve acil önlem alınmazsa durumun çok daha kötüleşeceğine dair art arda uyarılar yapılıyor.

Bu ayın başlarında UNICEF, Etiyopya‘da altı milyondan fazla insanın mart ortasına kadar acil insani yardıma ihtiyaç duymasının beklendiğini açıkladı.  Somali STK Konsorsiyumu‘na göre de ülkede yedi milyondan fazla insanın acil yardıma ihtiyacı var.