ManşetDünya

ABD’de ırkçı süpermaret saldırısında on kişi hayatını kaybetti

0
Fotoğraf: Joshua Rashaad McFadden / The New York Times

ABD‘nin New York eyaleti Buffalo kentinde öğleden sonra bir süpermarketteki ırkçı silahlı saldırıda 10 kişi hayatını kaybetti, üç kişi de yaralandı.

Yetkililer, saldırganın Payton Gendron isimli 18 yaşında beyaz bir erkek olduğunu, hedef aldığı 13 kişiden 11’inin siyah olduğunu, vurulanlardan dört  kişinin süpermarket çalışanları olduğunu bildirdi.

Olayın ırkçı bir saldırı olduğu tespit edilerek saldırıya ilişkin nefret suçu soruşturması başlatıldı.

Olabildiğince siyahı öldürmek için buraya geldi

Buffalo’nun ilk siyah belediye başkanı Byron Brown, “Bu kişi, olabildiğince çok siyahın hayatını almak amacıyla buraya geldi” dedi.

ABD’deki son zamanların en büyük ırkçı saldırısının ardından bölge halkı, ölenleri anmak ve öfkelerini göstermek için yürüyüş düzenledi.

Saldırıyı canlı yayımladı

Failin, saldırıyı sosyal medya platformu Twitch‘de canlı yayımladığı ortaya çıktı. Saldırının ardından Twitch, görüntüleri kaldırdığını açıkladı.

Polis, failin geniş siyah nüfusu olan bu bölgeyi dikkatle seçtiğini ve saldırıdan bir gün önce mahalleye gelip “keşif” yaptığını söyledi.

Fotoğraf: Joshua Rashaad McFadden / The New York Times

Yetkililerin paylaştığı detaylarda, saldırganın yarı otomatik silah kullandığı ve silahın namlusunda beyaz renkle “N” kelimesinin ve 14 sayısının yazdığı kaydedildi.

Silahın üzerindeki 14 rakamının, beyazların üstünlüğünü savunan “The Order” isimli örgütün  14 kelimeden oluşan sloganına atıf olduğunu düşünülüyor.

18 yaşındaki saldırganın, geçen yıl okulunda bir silahlı saldırı yapmak istediğini yazması üzerine polis soruşturmasından ve ardından akıl sağlığı kontrolünden geçtiği de ortaya çıktı.

New York Valisi Kathy Hochul, 18 yaşındaki saldrıganın, saldırıda kullandığı silahı yasal yollarla satın aldığını açıklaması üzerine eleştiri yağmuruna tutuldu.

Öte yandan polis, saldırgana ait olduğu düşünülen ve internette yayımlanan manifestoyu inceliyor. 180 sayfa olduğu belirtilen manifestoda “siyasi elitlerin beyaz nüfusu azaltmak için göç ve diğer politikaları kullandığı” ifadelerinin yanı sıra ve saldırganın “mümkün olduğu kadar çok siyahı öldürme planı” yer alıyor.

Müebbetle yargılanacak

Hakim karşısına çıkarılan ve birinci derece cinayet suçlamalarını kabul etmeyen saldırgan Payton Gendron, ikinci kez hakim karşısına 17 Mayıs’ta yerel saat ile 9.30’da çıkacak.

Erie County Bölge Başsavcısı John Flynn, düzenlediği basın toplantısında, saldırıya ilişkin terörizm soruşturması da yaptıklarını söyledi. Flynn, saldırganın  suçlu bulunması durumunda hakkında müebbet hapis isteneceğini açıkladı.

Biden: Nefret kaynaklı domestik terör

Beyaz Saray, yarın bölgeye taziye ziyaretine gideceğini duyurdu.

ABD Başkanı Joe Biden saldırıdan sonra yaptığı açıklamada hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi ve ırkçı motifle düzenlenen bu nefret suçunun ‘tiksindirici’ olduğunu söyledi.

Fotoğraf: Joshua Rashaad McFadden / The New York Times

Saldırıyı, “Beyaz milliyetçiliği adı altında işlenen iğrenç bir eylem” olarak tanımlayan Biden, “Bu dahil her türlü domestik terör, Amerika’da savunduğumuz her şeye aykırı. Nefret, hiçbir yerde güvenli liman bulmamalı. Nefret kaynaklı domestik terörü bitirmek için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız” dedi.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.