Kategoriler: DünyaManşet

ABD’de 100 şehirde Trayvon Martin için Adalet yürüyüşleri

Siyahi genç Trayvon Martin’in katili George Zimmerman’ın suçsuz bulunmasına tepkiler sürüyor. Cumartesi 100 şehirde protesto yürüyüşleri düzenlendi.

17 yaşındaki genci 2012 Şubat’ında yakın mesafeden silahla vurarak öldüren gönüllü bekçi Zimmerman geçen hafta bir Florida jürisi tarafından suçsuz bulunmuştu.

Papaz Al Sharpton, jüri kararının açıklanmasının ardından Pazartesi günü gösteriler için çağrıda bulunarak, “Ülke çapında insanlar buluşacak. Bu iki üç günlük bir tepki değil. Bu adalet için bir toplumsal hareket,” dedi.

Sharpton, yürüyüşlerin ardından gelecek hafta Miami’de bir konferans düzenleceğini ve Florida’nın, Zimmerman’ın suçsuz bulunmasına temel teşkil eden “yerini koru” yasasıyla nasıl mücadele edileceğinin planlandığını söyledi. Söz konusu yasa, bireylere şiddet tehdiyle karşılaşırlarsa hasımlarını öldürme hakkı tanıyor.

Şu ana kadar 11 bini aşkın kişi, Florida’yı yasa kaldırılmadığı müddetçe boykot etmeye çağıran bir imza kampanyasına destek verdi.

Papaz Jesse Jackson da Florida’nın aparteid, yani ırk ayrımcı bölge ilan edilmesi gerektiğini söyledi.

Şarkıcı Steve Wonder da Florida’yı boykot ederek buradaki gösterisini iptal etti.

Başkan Barack Obama Cuma günü konu hakkında ilk açıklamasını yaparak, bireysel savunma hakkı yasalarının barışı ve güvenliği korumaya hizmet etmiyor olabileceğini söyledi, ancak Zimmerman’ın suçsuzluğu kararına itiraz etmedi.

Obama ayrıca federal yetkililerin bu tip yasa ve düzenlemeleri kontrol etmeleri ve yerel polislerin ırkçılık sorunu konusunda eğitilmeleri gerektiğini söyledi.

Zimmerman hakkındaki jüri kararının ardından geçtiğimiz günlerde Şikago, Nev York, Oakland, Los Angeles ve San Fransisko gibi şehirlerde binlerce kişi sokağa çıkmıştı.

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi