Dünyaİklim ve EnerjiManşet

AB, 2035’ten sonra fosil yakıtlı araç kullanımını yasakladı: Bazı tavizler de verildi

0

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin çevre bakanları, 2035’ten itibaren fosil yakıtlı araçların satışının yasaklanmasını da içeren iklim paketi konusunda uzun süren tartışmalar sonunda uzlaştı.

Avrupa Komisyonu‘nun önerdiği Avrupa Yeşil Anlaşması kapsamında uygulanacak Fit for 55 (55’e uygunluk) paketindeki ‘2035’e kadar motorlu araç satışını yasaklama’ önerisi Avrupa Parlamentosu‘ndan geçmiş fakat Almanya, bu yasağa uymayacağını ima etmişti.

2035 sonrası motorlu araçların satışının yasaklanması oy çokluğuyla kabul edildi
Almanya, AB’nin 2035’ten itibaren yeni fosil yakıtlı araçları yasaklama planını reddetti

Müzakereler sonucunda Almanya’nın başını çektiği bir grup ülkenin değişiklik talepleri üzerine, 2035’ten itibaren elektrikli araçların yanı sıra e-yakıt kullanan araçların da ruhsat alabilmesi mümkün olacak, fosil yakıtlı araçlardan aşamalı çıkış sağlanacak.

Ayrıca vatandaşları bu çıkışın maliyetlerinden korumak için 59 milyar euroluk Sosyal İklim Fonu (SCF) oluşturulacak.

Çoğu otomobil şirketinin on yıldan biraz daha kısa bir süre içinde elektrikli model üretimine geçmesi çok muhtemel.

E-yakıt nedir?

Elektroyakıt, yani e-yakıtlar, su ve karbondioksitin elektrik kullanılarak sentezlendiği yakıtları kapsar: Bunlar fosil yakıtlara karşı karbon ayak izi daha düşük olan sentetik alternatiflerdir. Üreiminde su ve elektrik kullanıldığı için, ebu elektriğin nereden üretildiğine bağlı olarak karbon ayak izi değişir.

Rüzgar, güneş ve nükleer enerji gibi sürdürülebilir elektrik kaynaklarından elde edilen hidrojen ile birlikte yakalanan karbondioksit veya karbon monoksit kullanılarak üretilen bu yakıtlar kullanıldıklaırnda, üretiminde kullanılan kadar karbondioksit salar. Bu nedenle karbon ayak izi görece düşüktür ve bu özelliğiyle uzun mesafeli nakliye, deniz ve hava taşımacılığı için ulaşımdan kaynaklanan sera gazı emisyonlarını azaltmak için bir seçenek olarak görülür.

Geleneksel fosil enerji taşıyıcılarına karşı CO2 nötr bir alternatif olabilir veküresel enerji talebini yenilenebilir kaynakların kullanımına kaydırmaya yardımcı olabilir.

Otomobil üreticilerinin lobi grubu ACEA, başkanı ve BMW CEO’su Oliver Zipse, Brüksel’deki toplantının ardından”Hidrojen ve diğer CO2-nötr yakıtların karayolu taşımacılığının karbondan arındırılmasında önemli bir rol oynayabileceğini” belirtti ve şöyle dedi:

“Açık olmak gerekirse otomobil endüstrisi 2050’de karbonsuz bir Avrupa hedefine tam olarak katkıda bulunacak. Ancak Konsey’in kararı, henüz yanıtlanmamış önemli soruları gündeme getiriyor: Avrupa’nın e-yakıt için temel hammaddelere stratejik erişimi nasıl sağlayacağı gibi.”

Komisyonun başkan yardımcısı Frans Timmermans, bakanlara verdiği demeçte, “Avrupa otomobil endüstrisinin yönetebileceğine güvenim tam” dedi: “Otomobil üreticilerimiz Avrupa’nın endüstriyel liderleri arasında ve bu küresel değişimi kucaklarken öyle kalabilirler.”

Timmermans, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada da otomobil üreticilerinin büyük çoğunluğunun elektrikli otomobillere yatırım yaptığını hatırlattı ve şunları söyledi:

“AB Komisyonu teknoloji konusunda tarafsız. İstediğimiz şey, otomobillerin karbondioksit salmaması. Şu an için e-yakıtlar gerçekçi bir çözüm gibi görünmüyor. Ancak üreticiler gelecekte bunun aksini kanıtlayabilirse biz de buna açık olacağız” diye konuştu.

Ortak bir noktada uzlaşmak için yapılan toplantı neredeyse bütün gece sürdü. Ferrari ve Lamborghini gibi markalara  sahipliği yapan İtalya’nın, planın 2035’ten 2040’a çekilmesi  talebinden vazgeçmesinin ardından teklif üzerinde anlaşmaya varıldı.

Konsey, 2030 yılına kadar yeni arabalar ve yeni kamyonetler için CO2 emisyonlarını azaltma hedeflerini arabalar için yüzde 55’e ve kamyonetler için yüzde 50’ye yükseltmeyi kabul etti. Konsey ayrıca yeni arabalar ve kamyonetler için 2035 yılına kadar CO2 emisyonunu  yüzde yüz azaltma hedefini kabul etti; bu da 2035’ten itibaren AB’de içten yanmalı motorlu araçların artık satılmaması anlamına geliyor.

AB emisyon ticaret sistemini (EU ETS), ETS dışı sektörlerdeki (ESR) üye devletler arasındaki çaba paylaşımın da dahil,arazi kullanımından kaynaklanan emisyonları ve kaldırmaları, arazi kullanım değişikliğini ve ormancılığı (LULUCF) gibi konularda da uzlaşmaya varıldı. Paketin bir parçası olarak hükümetler, AB ETS’yi ve fiyat kontrol mekanizmasını güçlendirmeyi de kabul etti.

2026’da Komisyon, yüzde yüz emisyon azaltımı hedefine doğru kaydedilen ilerlemeyi ve bu hedefleri plug-in hibrit teknolojiler de dahil olmak üzere teknolojik gelişmelereadaptayon ve uygulanabilir, sosyal açıdan adil bir geçiş bağlamında yeniden  gözden geçirme ihtiyacını değerlendirecek.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.