Kategoriler: EmekManşet

8 işçiye mezar olan madende facianın eşiğinden dönülmüş

Türkiye Maden Mühendisleri Odası (TMMO) Genel Başkanı Mehmet Torun, Zonguldak’ta 8 maden işçisinin yaşamını yitirdiği TTK Kozlu Maden Ocağı’nda yeterli sondaj çalışması yapılmadığını söyledi.

Göçüğe neden olan metan gazının kontrollü olarak boşaltılması için yeterli oranda sondaj yapılması gerektiğini ifade eden Torun, şunları söyledi:

“Galeride kontrollü sondajlar yaparak, sondaj deliklerinden gazı başaltıp sağlıklı bir şekilde ilerlemeye devam edersiniz. Buradaki ilk tespitlerimize göre yeterli sayıda sondaj ve yeterli uzunlukta sondaj yapılmamış. İş güvenliği tüzüğüne göre bu tür yeraltı işletmelerinde en az 25 metre uzunluğunda her metrekareye 1’er sondaj düşecek şekilde planlanma yapılması gerekiyordu. Burada 14 metrekare kesit olan bir galeriden bahsediyoruz.

Dolayısıyla en az 14 sondaj yapılmalıydı ve sondajların boyu da en az 25 metre olmalıydı. Oysa aldığımız bilgiler sondajların boyunun 10 metre olduğunu ve 7 sondaj yapıldığını gösteriyor. Bu da demek oluyor ki yeterli sondaj yapılmamıştır, yeterli metan gazı boşaltılmamıştır. Metan gazı kontrolsüz bir şekilde hızlı bir boşalmayla 8 işçimizin hayatına mal olmuştur.”

“Facianın eşiğinden dönüldü”

8 işçinin öldüğü olayda aslında facianın eşiğinden dönüldüğünü de kaydeden Torun, şöyle devam etti:
“Kontrolsüz boşalan metan gazı tüm ocağa yayıldı ve patlama seviyesine çıktı. 3 saniye sürecek küçük bir kıvılcım, en az 700-800 işçinin hayatına mal olurdu. Facianın eşiğinden dönülmüştür burada. Bunu sadece 8 ölümlü bir kaza olarak görmemek gerek. Her can önemlidir, her can içimizi acıttı. Ama 800 ölümlü bir kaza yaşayabilirdik burada.”

‘Eksikler görüldü, para cezası kesildi’

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, patlamanın meydana geldiği madene giderek, Bakanlık olarak riskli tüm iş kollarında denetimleri sürdürdüklerini söyledi.

8 işçiye mezar olan maden ocağına 16 Kasım 2012’de teftiş edildiğini söyleyen Bakan Çelik, “Bu teftişte 5 eksik husus tespit edilmiş, bu eksikliklerin giderilmesiyle ilgili gerekli uyarılar yapılmış. Özellike hazırlık çalışmaları dahil tüm çalışmaları kapsayan müstakil bir sağlık güvenlik dökümanı oluşturmaları ve risk değerlendirmesi yapılması istenmiş. Ayrıca idari para cezaları da ilgili şirkete müeseseye kesilmiş. Bunlar rutin işler. Ama giden can geri gelmiyor” dedi.

(CNNTürk, DHA, Yeşil Gazete)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi