Kategoriler: ManşetTürkiye

8 Hopalı tutuklandı

31 Mayıs’ta Hopa’da yaşanan polis saldırısı ve ardından gelişen olaylarla ilgili olarak gözaltına alınan 31 kişi mahkemeye çıkarılıyor.
Gece saatlerinde tutuklama istemiyle mahkemeye çıkarılan 22 kişiden 8’i tutuklandı. Tutuklanan Hopalılara ilişkin suçlama: “Kamu malına zarar vermek ve polise mukavemet.”
Tutuklananların isimleri şöyle: Ali Aksu, İbrahim Aksu, Yunus Aksu, Şinasi Gümüşkaya, Şafak Ustabaş, Önder Öner, İdris Akbıyık, Görgü Denizpençe. İbrahim Aksu’nun kaburgasının kırık olduğu öğrenildi.
Serbest bırakılanlar arasında Kemalpaşa Merkez Mahallesi Muhtarı Şenol Çelik de bulunuyor.

Serbest bırakılan diğer Hopalılardan adları öğrenilebilenler şöyle: Yavuz Yenigün, İsrafil Vayiç, Hakan Tantoğlu, Emrah Civelek, Murat Cihan, Metin Yılmaz, Erdoğan Ustabaş, Tanju Aksu, Emine Altınkaya, Hüseyin Ustabaş.

Gözaltındaki diğer 9 kişiden 5’i de 6 Haziran Pazartesi günü sabah saatlerinde serbest bırakıldı. Diğer 4 kişinin tutuklama istemiyle mahkemeye çıkarılacağı öğrenildi.

‘MAHKEME TERÖR SUÇUNU BOZDU’
Mahkemenin ‘terör örgütü üyeliği’ suçlamasını kabul etmediğini aktaran avukat Sema Pekdaş,  konuyla ilgili şunları kaydetti:

“Mahkeme sanıklara itham edilen terör suçunu bozdu. Çıkan olaylarda gözaltına alınan 31 kişiden ilk olarak 4 günlük gözaltı süresi dolan 16’sı savcılık tarafından sorgulandı.

Bunlardan 10’u serbest bırkakıldı, 6’sı ise terör örgütü üyesi olmaktan mahmeye sevk edildi. Sabaha kadar süren duruşma sonunda mahkeme heyeti şüpheliler hakkında terör örgütü üyesi suçlamasını kabul etmeyerek 6 kişiyi kamu malına zarar vermek, izinsiz gösteri yapmak ve görevli memura mukavemet suçundan tutukladı.

Sendika.Org’a konuşan Avukat Kazım Erkut Güzel ise, Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı’nın mahkemeye yönelttiği “Terör örgütü” üyeliği suçlamalarının mahkeme tarafından kabul edilmediğini belirtti. Mahkeme tutuklama talebini değerlendirerek karar verdi, ancak Güzel’e göre savcılık şu anda yetkisiz durumda. Güzel şöyle konuştu: “Terör örgütü üyeliği nedeniyle kendini yetkili gören Özel Yetkili Savcılık, mahkeme tarafından bu suçlamanın kabul edilmemesi nedeniyle kendini yetkisiz görmeli ve dosyayı Hopa’ya göndermelidir. Bunu yapmayan savcılık, özel yetkisini cezalandırma haline getirmiştir.”

Bu arada İnsan Hakları Derneği (İHD), İnsan Hakları Vakfı (İHV), Türk Tabipler Birliği (TTB) ve hukukçulardan oluşan bir ekip bugün (6 Haziran) Hopa’ya ulaşacak. Erzurum’da ve Hopa’da bulunan mağdurlarla görüşen ekip, görüşmelerin ardından olayla ilgili hazırlanan raporu açıklayacak.

HALK ‘OHAL’E DİRENİYOR
Polis saldırısı sonucu ÖDP üyesi Metin Lokumcu’nun hayatını kaybettiği Artvin Hopa’da hayat normale dönemiyor. Sokakları adeta polis ablukası altında bulunan ve polis sevkiyatının gün be gün artırıldığı ilçede, yaklaşık 200 kişi polisin aranıyor listesinde ismi olduğu için firari durumda. Lokumcu’nun katledilmesini protesto ederken polis saldırısına uğrayan ve gözaltına alınan 31 kişi ise, kendilerini TMK kapsamında yargılamak isteyen Özel Yetkili Erzurum Cumhuriyet Savcılığı’nın talebiyle Erzurum’a sevk edildi.

‘OHAL’ KALKMADAN KALKMAYACAKLAR!

Hopa’da cumartesi günü saat 10.00’da Belediye parkında toplanan Hopalılar, mahkeme sonuçlanıncaya kadar Park’ta bekleme kararı aldıklarını ifade ederek oturma eylemi başlattı.
Son olarak Samsun Çevik Kuvvet ekiplerinin de Hopa’ya sevk edilmesi üzerine şu an Hopa’nın her köşebaşı polislerce tutulmuş durumda.
Belediye parkında toplanan 200 kişiye yakın topluluğa bir konuşma yapan ÖDP PM üyesi Başaran Aksu, Özel Yetkili savcılığın Hopa’yla ilgili özel bir örgüt ortaya çıkarma çalışması olduğunu ama gözaltına alınanların farklı görüşlerde kişiler olduğunu hepimizin bildiğini ifade ederek “AKP zihniyeti ileri demokrasi ile Hopa’da faşizm rüzgârı estirmeye devam ediyor” dedi.

ÖDP: ERDOĞAN NEDEN HOPA’DA MİTİNG YAPTI?
Eylem yerinde konuşma yapan ÖDP Hopa İlçe Başkanı Nefise Yenigül ise AKP geleneğinin son 30 yıldır Hopa’da bu düzeyde bir mitingi yapılmadığına dikkat çekerek, “Başbakan diğer bütün mitinglerini il merkezlerinde düzenlerken demokrat, sol, sosyalist bir geleneğe sahip ilçemizde neden miting düzenlemeyi tercih etti? Güvenlik güçlerinin demokratik bir protestoya karşı bu pervasızlığı neden? Çayına ve suyuna sahip çıkmak isteyen Hopa halkına bu tahammülsüzlük neden?” diye sordu.

İlçenin son durumunu kamuoyuna “Olaylarla ilgili-ilgisiz onlarca kişilik liste oluşturan polis sıkıyönetimi aratmayan uygulamalar yapıyor. Gündüzleri şehrin sokaklarına yığınak yapan polis hava kararınca baskınlar yapıyor. Gözaltına alınan insanlar alınma esnasından karakola kadar işkence görüyor. Gözaltına alınan insanlarda darp izleri var. Gözaltındaki bir Hopalının işkence sonucu kaburga kemiği kırıldı, Trabzon’a hastaneye kaldırıldı” sözleriyle duyururken, ilçelerini AKP’nin istediği gibi gericilere, faşistlere bırakmayacaklarını vurguladı.
Daha sonra VOVA Müzik grubu solisti Hikmet Akçiçek bir ağıt seslendirdi. Grup park’ta beklemeye devam ediyor. Polis gruba yaklaşmazken, çevrede geniş bir alanda kordon oluşturdu

“METİN HOCA’YA SÖZÜMÜZ VAR!”
“Metin Hocaya sözümüz var! Çare yok! Hopa’daki abluka dağılacak” sloganıyla başlatılan eylem birliğindeki talepler şunlar:
*Gözaltılar sonlandırılsın, gözaltına alınan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın.
*İl dışından getirilen güvenlik güçleri ilçemizi terk etsin, sıkıyönetim uygulamaları sonlandırılsın.
*Metin Lokumcu öğretmenimizin ölümünden sorumlu güvenlik güçleri ve emir verenlerle ilgili derhal soruşturma başlatılarak yargılansın.
*Halka uygulanan polis şiddetiyle ilgili soruşturma açılsın, tüm sorumlular yargılansın.
Başbakan Hopa Halkı ve Metin Lokumcu’nun ailesinden özür dilesin!

(birgün-sendika.org)
Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi