Kadınların yaşamı için hayati öneme sahip İstanbul Sözleşmesinin kaldırılmasının ardından uzun mücadeleler sonucu kabul edilen 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun da hedefte. Yeniden Refah Partisinin, Cumhur İttifakına katılmak için sunduğu maddelerden biri 6284’ün kaldırılması oldu.
Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doğan Aydal, Habertürk‘te yaptığı açıklamada, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un kaldırılması talebinin yer aldığı listeyi AKP‘ye ilettiklerini ve kendilerine “hiçbir problem yok” yanıtı verildiğini söyledi.
Millet İttifakının Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise bu açıklamalara sosyal medya üzerinden tepki göstererek “Muhafazakâr genç kadınlara seslenmek istiyorum. Biz baskıcı olan her şeyden arındık, demokratikleştik. Onlar en baskıcı olanı yanlarına çektiler. Kadına şiddetin önlenmesi kanununa savaş açanı ittifak ortağı yaptılar. Kazanım ve özgürlüklerinizin yok edilmesine izin vermeyeceğiz” dedi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “6284 sayılı kanunun ruhuyla ve mevcudiyetiyle varlığı son derece önemlidir. Varlığının tartışmaya açılması dahi bizce kabul edilemez. 6284 sayılı Kanun, kadına yönelik şiddetle mücadele için yaptığımız en önemli yasal düzenlemelerden biridir. Kanunun kabulünden bu yana, uygulamayı da geliştirmek için titizlikle düzenlemelerimizi sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.
6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 8 Mart 2012’de kabul edilmiş ve 20 Mart 2012’de Resmî Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Kanunun yasalaşma süreci özellikle Türkiye‘deki kadın hareketinin mücadelesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi‘nin Türkiye aleyhine verdiği kararların sonucunda hızlanmıştı.
Kanun, şiddet gören ya da bu yönde bir tehdit altında bulunan kadın, çocuk, aile bireyi ve tek taraflı ısrarlı takip mağdurlarının korunması ve bu kişileri hedef alan şiddetin önlenmesi için alınacak önlemleri düzenlemeyi amaçlıyor. Kanun fiziksel şiddetin yanı sıra, ekonomik, psikolojik, cinsel şiddet gibi farklı şiddet türlerini de kapsıyor.
Kanun kapsamında yapılan iyileştirmeler arasında şunlar yer alıyor:
Koruyucu tedbirler arasında polis, savcılık ve valilik tarafından alınabilecek koruyucu tedbirler bulunuyor.
Polis tarafından alınabilecek tedbirler arasında,
Diğer yandan hakim tarafından alınabilecek koruyucu tedbirler arasında ise
Önleyici tedbirler arasında ise şunlar yer alıyor:
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…