Kategoriler: Kültür-SanatManşet

48. Uluslararası Troia Festivali; “Doğa ile barış”

Çanakkale Belediyesi’nce bu yıl 48’incisi düzenlenen Uluslararası Troia Festivali’nin, Kaz Dağları’ndaki altın arama faaliyetlerine dikkati çekmek amacıyla geri dönüşümlü kağıtlardan hazırlanan tanıtım broşürleri, yüzde 100 organik malzemelerden üretilen filelerle dağıtılmaya başladı.

Festival görevlileri, filelere konulan broşürleri, Saat Kulesi önünde vatandaşlara dağıttı.

Festivalin komite üyesi ve Çanakkale Belediyesi Kültür Birimi görevlisi Süleyman Kutlu Dara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, festivalin her yıl ”Barış Kültürümüz Olsun” temasıyla düzenlendiğini, bu yıl ise Kaz Dağları’ndaki altın arama faaliyetlerine dikkati çekmek amacıyla ”Havada Siyanür Kokusu, İzin Verme Doğa ile Barış” temasının da ilave edildiğini söyledi.

Dara, festival programının yer aldığı broşürleri tamamen geri dönüşümden elde edilen malzemelerle bastırdıklarını belirterek, ”Naylon poşet kullanımının önüne geçmek için programın yer aldığı broşürleri, fileyle Çanakkale halkına dağıtıyoruz. Bu fileler yüzde 100 organik ve doğal malzemelerden üretilmiştir. Doğaya zarar veren bir yapıda değildir. Festivalde kullanılan diğer malzemelerin çoğunda da geri dönüşüm ürünleri kullanıldı” dedi.

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kaz Dağları’ndaki altın arama ve işletmeye karşı yoğun bir çaba içinde olduklarını, bu nedenle bu yıl ki festivalle çevre vurgusu yaptıklarını belirterek, “Bu sloganın yanı sıra, Kaz Dağları’nın yeşilini simgeleyen, köknarı sembolize eden yeşil bir yaprağı da festivalin logosuyla bütünleştirdik. Festival programımızın yer aldığı broşürleri tamamen geri dönüşümden elde edilen malzemelerle bastırdık. Ayrıca naylon poşet kullanımının önüne geçmek için programın yer aldığı broşürleri fileyle Çanakkale halkına dağıtacağız. Böylelikle bir çok çevre mesajını festival sayesinde vermiş olacağız” dedi.

Kaz Dağları’ndaki altın arama çalışmaları konusunda mücadele başlattıklarını, artık işletmeye geçilmemesi için mücadele verdiklerini anlatan Gökhan, şöyle konuştu:

“Şu anda Simav’da, o bölgedeki çalışan arkadaşların, emekçilerin vücutlarındaki ağır metallerden, siyanür ve arsenik kalıntılarından bahsediliyor. Bu şaka değil. Bu işin ihmali olmaz. Bunun parayla bir değeri de olmaz. Bu bilimsel olarak ve somut örnekleriyle önümüzde. Sularımıza ve havamıza karışacak olan siyanürün bizi ve geleceğimizi ne kadar tehlike altına alacağını bir kez daha vurgulamak istiyorum. Bunu benim takıntım olarak algılamayın. Benim ne madencilerle ne de altıncılarla sorunum var. Ama gençlerin bu konuyu dikkatle izlemesi gerekir. Bu geri dönüşü olmayan bir süreç. Vücuda giren o tehlikeli atıkların dışarıya çıkışı mümkün değil. Sonucu ölüm. Onun için bununla ilgili mücadeleyi sonuna kadar sürdürmeye kararlıyım. ”

Vatandaşlar ise uygulamadan ve Çanakkale Belediyesinin Kaz Dağları’ndaki altın arama faaliyetlerine karşı gösterdiği duyarlılıktan memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Uluslararası Troia Festivali’nde Homeros Bilim Kültür Sanat Ödülü tiyatro oyuncusu Ayla Algan’a verilecek.

Ülgür Gökhan, Homeros Bilim Kültür Sanat Ödülünü bu yıl tiyatro sanatçısı Ayla Algan’a vereceklerini ifade ederek, gerekçesini şöyle açıkladı:

“Ayla Algan ve geçen yıl aramızdan ayrılan eşi Beklan Algan sahip oldukları Tiyatro Araştırma Laboratuvarı tarafından sahnelenen ‘Troyalı Kadınlar’ adlı oyunla sanata ve barışa katkı sunmuşlardır. Ayla Algan’a ödülünü 10 Ağustos akşamı Troia Antik Kenti’ndeki resmi açılış töreninde vereceğiz. Aynı zamanda

‘Troyalı Kadınlar’ oyunu 11 Ağustos’ta Amfi Tiyatro’da sahnelenecek. ”

Festival programı için tıklayınız…

Akşam – Yeşil Gazete

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi
Etiketler: Ayla Algan