Kürtçe oyun, Adana’dan sonra Mersin’de de yasaklandı

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre Salonu‘nda dün oynanması planlanan Kürtçe tiyatro oyunu Tartuffe”, Mersin Valiliği tarafından ‘Kamu güvenliği’ gerekçesiyle 20 saat kala iptal edildi.

Gece saat 23.00’te İl Emniyet Müdürlüğü‘nden oyuna izin verilmediği bilgisini aldıklarını paylaşan Amed Şehir Tiyatrosu, sosyal medya hesabından yaptığı aıklamada, “Oyuna 20 saat kala arayıp izin verilmediğini bildirmeleri, bu durumun keyfi bir yasaklama olduğunu apaçık ortaya koymaktır” dedi.

Amed Şehir Tiyatrosu’nun açıklamasına göre, Tartuffe oyununu 5 Haziran’da Adana’da, 6 Haziran’da Mersin’de oynamak için Büyükşehir belediyelerine yapılan başvuruda, yasada olmamasına rağmen valilik izni talep edildi:

“Belediye salonlarının kendi güvenlik görevlilerinin bulunması nedeniyle Valilik izni almamızın doğru olmadığı konusunda belediyelerin kültür bürokratlarını bir türlü ikna edemedik. Buna rağmen Valiliklere bildirimde bulunduk. Oyunumuzun içeriği ile ilgili yasal açıdan hiçbir sorun olmamasına rağmen Adana ve Mersin Valiliği ‘kamu güvenliği’ nedeniyle oyunumuzun gösterimine izin vermedi.”

Asimilasyoncu politikalar karşısında cesaretli davranmadılar

“Son günlerde Kürt ve muhalif sanata yapılan faşizan yasaklamaların hızla devam edeceği kaygısını taşıyoruz” açıklamasını paylaşan ekip, son zamanlarda yaşanan ‘yasaklama’ olaylarına da değinerek CHP’li belediyeleri eleştirdi:

“İktidarın Kürt sanatına, kültürüne, diline, siyasetine ve yaşam alanına uyguladığı faşizan tutumun yanında Adana ve Mersin CHP belediyelerinin de yasal olmayan fiili tutumu kabullenişi ve ısrarla bizden ‘izin belgesi’ istemesi durumu asimilasyoncu politikaların karşısında cesaretli davranmadıklarını göstermektedir. Adana ve Mersin CHP yönetimi ve belediye bürokratları, yaşanan bu durum karşısında tutundukları aciz tavırla, asimilasyoncu bilinçaltı ve korkuyla mı Türkiye’de demokratik bir zemin yaratacak?”