Kategoriler: DünyaEnerjiManşet

2021 yılında hangi ülke güneşten ne kadar enerji elde ediyor?

İklim krizinin etkileri ve buna bağlı olarak liderlere yapılan acil iklim eylemi çağrıları arttıkça enerji kaynakları arasındaki yenilenebilir enerjinin payı da yükseliyor. Güneşten elde edilen enerji ise başı çekiyor.

2020 yılında pandemiden kaynaklanan küresel enerji talebindeki yüzde 4,5’lik düşüşe rağmen yenilenebilir enerjiye geçişteki artış devam etti. Güneş ise 2020’de kurulan 127 gigawatt ile en fazla büyümeyi yaşadı.

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın (IRENA) verilerinden faydalanarak hazırlanan infografik, 2021 yılında güneş enerji kapasitesinin ülkelere göre dağılımını gösteriyor.

Görsel: Elements

Ülkelere göre dağılım

Çin, küresel kapasitenin yüzde 35’inden fazlası ile güneş enerjisi kurulumlarında tartışmasız liderdir. Dahası, ülke hiçbir yavaşlama belirtisi göstermiyor. Boru hattında, temiz enerji kapasitesine 400 bin MW daha ekleyebilecek dünyanın en büyük rüzgar ve güneş projesine sahip.

Çin küresel kapasitesinin yüzde 35’inden fazlası ile güneş enerjisi kurulumunda ilk sırayı alıyor. Çin’i uzaktan takip eden ABD, 2021’in ilk üç ayında 50 bin MW daha kurduktan sonra yakın zamanda 100 bin MW’lık güneş enerjisi kapasitesini aştı.

ABD’deki yıllık güneş enerjisi büyümesi, son on yılda ortalama yüzde 42 gibi etkileyici bir ortalamaya ulaştı. Konut ve ticari güneş enerjisi sistemlerinde yüzde 26 vergi kredisi sunan güneş enerjisi yatırım vergi kredisi gibi politikalar, endüstrinin ilerlemesine yardımcı oldu.

Avustralya ise nispeten düşük 26 milyonluk nüfusu nedeniyle kişi başına düşen sıralamada ilk sırada yer alıyor.

Avustralya kıtası, herhangi bir kıtanın en yüksek miktarda güneş radyasyonu alıyor ve Avustralya’daki evlerin yüzde 30’undan fazlasının çatısında güneş PV sistemleri var.

Görsel: Elements

Çin: Güneş şampiyonu

2020’de Başkan Xi Jinping, Çin’in 2060 yılına kadar karbon nötr olmayı hedeflediğini ve ülkenin oraya ulaşmak için adımlar attığını açıklamıştı.

Çin, güneş enerjisi sektöründe tartışmasız bir lider. 2019’da Çinli firmalar, silikon bazlı fotovoltaik (PV) panellerin ilk yapı taşı olan dünya polisilikonunun yüzde 66’sını üretti. Ayrıca, dünyadaki PV panellerinin yüzde 72’si ile birlikte güneş pillerinin dörtte üçünden fazlası Çin’den geldi.

Bununla birlikte, dünyanın en büyük 10 güneş parkından 5’i de Çin’de ve karbon nötrlüğüne geçerken muhtemelen daha fazlasını inşa etmeye devam edecek.

Güneş enerjisinin arkasındaki itici güç ne?

Enerji geçişi, yenilenebilir kaynakların yükselişinde önemli bir faktör. Ancak güneş enerjisinin büyümesi kısmen zaman içinde ne kadar ucuz hale gelmesinden kaynaklanıyor. Güneş enerjisi maliyetleri son on yılda katlanarak düştü ve şu anda en ucuz yeni enerji üretimi kaynağı.

2010’dan bu yana güneş enerjisi maliyeti, kWh başına 0,28 ABD dolarından 0,04 ABD dolarına inerek yüzde 85 oranında düşüş gösterdi.

Dünya daha fazla güneş paneli kurdukça ve ürettikçe üretim daha ucuz ve verimli hale geldi. Bu yıl, tedarik zinciri sorunları nedeniyle güneş enerjisi maliyetleri artıyor, ancak bu artışın geçici olması muhtemel.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete