Kategoriler: DünyaManşet

14 Ekim Dünya Elektronik Atık Günü: Sadece bu yıl Çin Seddi ağırlığında elektronik atık üretilecek

14 Ekim Dünya Elektronik Atık Günü’nde Elektrikli ve Elektronik Ekipman Atıkları (WEEE) konuya dikkat çekmek için bir araştırma yayımladı.

Araştırmada, yalnızca bu yıl dünyada Çin Seddi ağırlığında, 57,4 milyon ton elektronik atık üretileceği kaydedildi.

Geri dönüştürülmeyen her bir ton e-atık iki tonluk karbon ayak izi anlamına geliyor.

‘E-atıkların kendisi bir kaynak olarak görülmeli’

Araştırmacılar sorunun kaynağı olarak artan elektronik ürün kullanımını (yılda yüzde 3) ve ürünlerin daha kısa ömürlü olmasının yanında, tamir seçeneklerinin de kısıtlı olmasını gösteriyor.

Uzmanlar, e-atıkların kendisinin de bir kaynak olarak görülmesi gerektiğini vurgularken, değerli materyallerden bir servet elde edilebileceğini ve yeni kaynaklara ihtiyacı azaltacağını ifade etti.

WEEE Forumu Direktörü Pascal Leroy e-atık geri dönüşümüyle ilgili, “Örneğin üretici sorumluluğu üyesi örgütlerimiz 2020’de 2,8 milyon e-atığı toplayarak geri dünüştürdü. Ancak şu bir gerçek; vatadaşlar kullanılmış, bozuk ürünlerini satmadığı ya da bağışlamadığı sürece çevreye büyük zarar veren yeni materyal madenciliğine devam edecek” ifadelerini kullandı.

Milyonlarca ton elektronik atık nadiren geri dönüştürülüyor ve metal, plastikle birlikte değerli mineral kaynakları genellikle yakılıyor veya çöp sahasına gönderiliyor.