ManşetDoğaDünya

BM Biyoçeşitlilik Zirvesi’nde hayal kırıklığı: Liderler somut planlar sunmadı

0

Dünya liderleri biyolojik çeşitlilik krizini tartışmak için Birleşmiş Milletler çatısı altında sanal olarak düzenlenen Biyoçeşitlilik Zirvesi’nde bir araya geldi. BM genel sekreteri António Guterres, Prens Charles ve Çin Başkanı Xi Jinping açılış konuşmalarını gerçekleştirdi. Sonrasında ise liderler video yoluyla zirveye katılım sağladı.

2020 yılı Birleşmiş Milletler için iklim ve ekoloji konusunda eşi benzeri görülmemiş adımların atılacağı bir eylem yılı olarak değerlendiriliyordu. Üstüne geçtiğimiz hafta Çin’in 2060 yılında karbon nötr olma hedefini duyurmasıyla birlikte zirveden olumlu sonuçlar çıkacağı beklentisi vardı.

Ancak 30 Eylül Çarşamba düzenlenen zirve bu açıdan hayal kırıklığıyla sonuçlandı.

Çin’den somut bir plan yok

Zirveye video mesaj ile katılan Çin Başkanı Xi Jinping, konuşmasında ekonomik kalkınmanın çevreyi korurken gerçekleşebileceğini ve insanların doğayla uyumlu bir şekilde yaşayabilmelerinin mümkün olduğunu söyledi.

Biyoçeşitlilik kaybını durdurmak için yeni bir çerçeve sunmak amacıyla Mayıs 2021’de yapılması planlanan Kumming’teki biyoçeşitlilik görüşmesine değinen Jinping “Dünyayı güzel bir yer haline getirme sorumluluğu hepimizin” ifadelerini kullandı.

Ancak, Jinping, bu konuda yapmayı taahhüt ettikleri herhangi somut bir planın varlığından söz etmedi.

 

Bolsonaro: Doğal kaynaklarımızı kullanabiliriz

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro da yaptığı video konuşmasında Amazonlar konusunda “uluslararası bir açgözlülük” olduğunu söyledi.

Ülkelerin doğal kaynaklarını kullanma hakkı olduğu konusunda ısrar eden Bolsonaro, “Brezilya topraklarındaki muazzam kaynak zenginliğiyle tam da bunu yapmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Devlet Başkanı, geçtiğimiz hafta BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada da yangınlar için Amazon yerlilerini suçlamış, yangınlara onların sebep olduğunu iddia etmişti. Ayrıca dünyanın en gelişmiş çevre mevzuatına sahip olduklarını savunmuştu.

Erdoğan: İklim değişikliğiyle mücadelede ön saftayız

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise video ile katıldığı zirvede ‘Tarihi mesuliyetimiz yok denecek kadar az olmasına rağmen iklim değişikliği ile mücadelede en ön saflarda yer alıyoruz’ dedi.

İklim değişikliği için ağaç diktiklerini anlatan Erdoğan, “2022’de Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi 16’ncı Taraflar Konferansı’na ev sahipliği yapacak ve 2 yıllık Dönem Başkanlığı görevini yerine getirecek olan Türkiye, bu süreçte biyolojik çeşitliliğin korunması ve sürdürülebilir kullanımı için gerekli adımların atılmasında öncü rol oynayacaktır” ifadelerini kullandı.

İspanya: Kara ve denizin yüzde 30’u korunacak

Katılan ülkeler arasında somut planlarından söz edenler de oldu. Örneğin İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, konuşmasında insan ve doğa arasındaki ilişkiyi iyileştirmeleri gerektiğine vurgu yaptı.

Sanchez üç temel noktadan oluşan planlarını şu şekilde aktardı: 2030 yılına kadar kara ve denizin yüzde 30’unu korumak, bozulmuş arazinin yüzde 15’ini restore etmek ve insanlar, bitkiler, hayvanlar ve çevreleri arasındaki yakın bağı tanıyan “tek sağlık ilkesini” benimsemek.

Von der Leyen: 2030 stratejisi oluşturduk

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise biyoçeşitliliğin korunması amacıyla Mayıs 2019 tarihinde Avrupa Birliği Biyolojik Çeşitlilik Stratejisi’ni benimsediklerini hatırlattı.

2030 yılına dair planlama hakkında detayları paylaşan von der Leyen, strateji doğrultusunda kara ve denizlerin sürdürülebilir olmayan kullanımı, doğal varlıkların aşırı kullanımı ve küresel ısınma ile mücadele edeceklerini belirtti.

Liderlerin öne çıkan konuşmaları bu şekilde olurken zirveye Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) ve Avustralya’dan herhangi bir temsilci dahi katılmadı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.