Hayvan HaklarıManşet

227 STK’den kampanya: Avcılık tamamen yasaklansın

0

227 sivil toplum kuruluşu Tarım ve Orman Bakanlığı‘na bağlı Merkez Av Komisyonu‘nun son haftalardaardı ardına açtığı  ‘av ihalelerine’ tepki gösterdi; “Avcılık tamamen yasaklansın” diyerek kampanya başlattı.

“Başka bir canlıyı öldürmenin sporu, turizmi, hobisi, ihalesi olamaz” diyen hayvan hakları aktivistleri, Kara Avcılığı Kanunu’nun değiştirilerek Doğa Koruma Kanunu olarak yeniden düzenlenmesini ve doğa ihtisas mahkemelerinin kurulmasını talep ediyor.

’16 yılda 500 bin kişi avcılık sertifikası aldı’

Kampanyaya ilişkin yapılan açıklama şöyle: 

“Bu dünya üzerindeki yaşamı paylaştığımız öbür canlılardan bahsediyoruz, onlar uzak ve yakın komşularımız. Komşularımızı birer rakam ve kotaya indirgeyen Merkez Av Komisyonu’na da kararlarına da karşı çıkıyoruz.

Tarım Orman Bakanlığı, Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü, hangi canlının kaç birey, ne koşullarda, nerelerde öldürüleceğine karar vermek yerine, onları koruyan kararlar almalıdır. Geçtiğimiz 16 yıl içinde yaklaşık 17 bin avcılık kursu açılmış ve yaklaşık 500 bin kişi avcılık sertifikası almıştır. 

‘Nesli tehlikedeki türler bile ava açılıyor’

Doğanın korunmasından sorumlu kurumlar, silah endüstrisinin ve avcıların doğamızı yok etmesine ne yazık ki seyirci kalmakta, daha da üzücüsü bu durumu teşvik etmektedir. Oysa Türkiye, taraf olduğu Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’nin 6. ve 8. maddeleri uyarınca nesli tehlike altındaki türleri korumayı taahhüt etmiştir. 

Buna rağmen, bu hükümler ve taraf olunan öbür uluslararası sözleşmelerin, ülkemiz mevzuatı sayılan hükümleri görmezden gelinerek, nesli tehlike altındaki kimi türler bile ava açılmaktadır. Bu kabul edilemez!

Ayrıca, 1 Temmuz 2020’de TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu’ndan geçen kanun teklifinin 15. Maddesi’ne getirilen bir ek ile yabancı diplomat ve ‘üst düzey misafirlerin’ diledikleri takdirde ücretsiz olarak avlanabilmesi ve yaşam alanları tahrip edildiği için yerleşim yerlerine gelen ayı, domuz gibi hayvanların da avlanabilmesinin yönetmeliğe bağlanması oy çokluğu ile kabul edilmiş bulunuyor.

Doğamızı günbegün yok edecek olan bu kararların bir an önce durdurulması gerekmektedir. Kara Avcılığı Kanunu’nun ivedilikle değişmesini, Doğa Koruma Kanunu olarak yeniden düzenlenmesini ve doğa ihtisas mahkemelerinin kurulmasını talep ediyoruz.

‘Yaşam hakkı pazarlık edilemez’

“Şimdi, yaşam hakları ve alanları ellerinden alınan tüm canlıların sesi olma zamanı. Çünkü yaşam hakkı bütün canlılar için pazarlık edilemez en doğal hak. 

Hepimizin yaşamı birbirine bağlı. İnsan diliyle kendi haklarını savunamayan tüm canlıların sesi oluyoruz. Avcılık Yasaklansın!” 

Kampanyaya imza vermek için tıklayın.

You may also like

Comments

Comments are closed.