ManşetEnerji

Nükleer Karşıtı Platform Hiroşima ve Nagazaki katliamını andı: Nükleer enerji yasaklansın!

0

Nükleer Karşıtı Platform, İkinci Dünya Savaşı sürdüğü sırada ABD tarafından Japonya‘nın Hiroşima ve Nagazaki kentlerine atom bombaları atıldığı 6 Ağustos 1945 gününün yıldönümünde basın açıklaması yayınladı.

‘Uluslararası anlaşmalar ihlal ediliyor’

Açıklamada, saldırıların, üzerinden 75 yıl geçmiş olmasına rağmen acısının dinmediği ve “vahşetin izlerinin yıllarca hafızalardan silinmediği” belirtildi. Nükleer silahların, korkunç etkilerine rağmen yasaklanamadığı vurgulanan açıklamada, Türkiye‘nin de ABD’nin nükleer silahlarını topraklarında barındırarak uluslararası anlaşmaları ihlal eder konuma düştüğü ifade edildi:  

Ülkemizi yöneten siyasi iktidarlar da, NATO şemsiyesi altında ABD silahlarını topraklarımızda barındırarak uluslararası anlaşmaları ihlal etmiş, ulusal güvenliğimiz ve bölge barışını tehdit eden ABD-NATO nükleer silahlarının Ülkemizden çekilmesi uyarılarını dikkate almamışlardır.

‘Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması’ imzalansın

Açıklamada Mersin Akkuyu’da, Sinop İnceburun’da kurulması öngörülen nükleer enerji santrallerine ve bunun yarattığı tehlikelere de değinildi:

Nükleer güce sahip olmayı ulusal bir itibar meselesine dönüştüren siyasi iktidar, milli güvenlik ve enerji ihtiyacı bahanesiyle, yarattığı çok yönlü tehlikelere rağmen, nükleer silahlara geçiş birikimi oluşturduğu kabul edilen; Mersin Akkuyu’da, Sinop İnceburun’da kurulması planlanan santrallar ile olası nükleer silah üretimine kapı aralamıştır.

Kapitalizmin sömürü hırsıyla, ulusal çıkarlar konusunda her an karşı karşıya gelebileceğimiz Akkuyu Nükleer Güç Santrali ve kurulması planlanan diğer nükleer santralları inşa ederek faaliyete geçirecek yabancı ülkelerle, ulusal güvenliğimiz tehditlere açık hale getirilmiş, santrallarda yaşanacak olası bir kaza ya da düzenlenecek bir saldırı sonucunda kaybedilecek hayatlar, ulusal kaynaklar dikkate alınmamıştır.

Açıklamanın sonunda hükümetin “halkın ve giderek yok olmaya yüz tutan doğanın çözüm bekleyen sorunlarıyla yüzleşerek, kamu odaklı çözümler geliştirilmesi” ve 7 Temmuz 2017’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda onaylanan “Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması”nı imzalaması talep edildi.

Metnin tamamına Nükleersiz.org’un sayfasından erişilebilir.

ABD’nin Japonya’nın teslim olmasını sağlamak için gerçekleştirdiğini savunduğu nükleer saldırılar Hiroşima’da 120 bin, Nagazaki’de 75 kişinin yaşamına mal olmuş, binlerce insanı sakat bırakmış, kanser vakalarında yıllar boyu süren artışlara yol açmıştı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.