İklim KriziEkolojiManşet

Rusya’da ayılar aşırı sıcaklıklar sebebiyle kış uykusuna yatamadı

0

İki aydır iklim krizi sebebiyle mevsim normallerinin üstünde sıcaklıklar yaşayan Rusya’da hayvanlar ve bitkiler de bu durumdan etkilendi. Sıcaklık seviyeleriyle hala sonbaharda olduğunu düşünen ayılar ve kirpiler kış uykusuna yatamadı.

Tavşanlar sonbaharda beyaza dönerek, neredeyse iki ay boyunca avcılar ve yırtıcılar için kolay hedef oldu. Kuşlar göç mevsimi geldiğinin farkına varmazken, hanımeli ise bu yıl içerisinde üçüncü kez çiçek açıyor.

Russia Beyon’da yer alan habere göre Rusya Devlet Üniversitesi’nden Prof. Yevgeniy Yeskov, “İlk karlar gelene kadar, tavşanlar avcılar için kolay bir avdı ancak birçoğunun öldüğünü doğrulayan herhangi bir verimiz yok. Sonuçta hayvanlar insanlar gibi: kendilerini sıcak tutmak için ne kadar az enerji harcarlarsa, o kadar cesur ve neşeli olurlar” dedi.

Kuşlar göç etmedi

Sıcak geçen kış aylarından etkilen türlerden birinin ise kuşlar olduğunu söyleyen Yeskov “Sadece kasabalarda yaşayan ördekler değil, aynı zamanda vahşi doğada yaşayanlar, sıcak havalarda uçuş yapmamayı tercih eder. Sonuçta, yaban kuşları için daha sıcak iklimlere yönelme sinyali, nehirlerin ve göllerin donmasıdır. Ancak buz yoksa uçmak için bir sebep yok ”dedi.

Aralık ve Ocak’ta ayılar ormanda

Ayı ve kirpi gibi kış uykusuna yatmak için kar yağışını bekleyen hayvanlar ise yıllık döngülerini tamamlayamadı. Aralık ve Ocak aylarında canlıların hala ormanda dolaştığını Yeskov, “kış uykusu iki numaralı öncelik, yiyecek ise bir numaralı. Bol miktarda yiyecek varsa, ayıların kış uykusuna yatması için de bir sebep olmaz” dedi.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.