EnerjiGünün ManşetiManşet

Konya Karapınar’a güneş santrali ve AR-GE merkezi

0

Türkiye’nin dört gözle beklediği güneş enerjisi ihalesi bugün Ankara’da, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda gerçekleştirildi. 4 konsorsiyumun girdiği ihaleyi, kilovatsaat başına 6.99 ABD Dolar sent  fiyat veren Kanyon – Hanwa Enerji Ortak Girişim Grubu kazandı. Koreli Hanwa Enerji, dünyanın en büyük enerji firmalarından biri.

İhaleyi kazanan firma, Konya Karapınar’da 500 MWp/yıl kapasiteli fotovoltaik güneş modülü üretim fabrikası ve AR-GE merkezi kuracak, ayrıca 1000 MWe kurulu güce sahip bir güneş santrali inşa edecek. Firmaya, 15 yıl boyunca, kilovatsaat başına için 6.99 ABD Dolar sent ödenecek.

Güneş enerjisi Türkiye için önemli fırsatlar barındırıyor

Güneş enerjisi, Türkiye ekonomisi için önemli fırsatlar sunuyor. Ancak, güneş enerjisi potansiyeli açısından İspanya’nın hemen ardından Avrupa ikincisi olan Türkiye, bugüne kadar bu potansiyelinin oldukça düşük bir oranını üretime yönlendirilebildi. Mart 2017 itibari ile 820 MW olan güneş enerjisi kurulu gücü, ülkemizin toplam elektrik enerjisi kurulu gücünün yüzde 1’ini oluşturuyor.

İhale, ülkemizde güneş enerjisi üretimi için bugüne kadar yapılan en büyük girişim. Kurulacak olan 1.000 MW’lık güneş santrali, Türkiye’nin ilk büyük ölçekli lisanslı güneş santrali olacak,  Türkiye’nin yenilenebilir enerji potansiyelini harekete geçirebilmesi için önemli bir adım atılmış olacak.

Güneş modülleri Türkiye’de üretilecek; dışa bağımlılığımız azalacak

İhale sonucunda Konya Karaman’da kurulacak tesis içerisinde yıllık 500 MWp kapasiteli bir fotovoltaik güneş modülü üretim fabrikası da yer alacak. Böylelikle, güneş enerjisinden yararlanmak için gerekli olan tüm ekipman, Türkiye’de üretilebilecek. İhale, bu özelliğiyle, ülkemizin başta doğalgaz olmak üzere fosil yakıt ithalatı kaynaklı cari açığının azaltılması için de çok önemli bir adım niteliği taşıyor.

Yerli üretimin önünü açan bu ihale aynı zamanda, yerli güneş enerjisi sanayinin gelişimi ve yeni istihdam fırsatlarının oluşması için de zemin hazırlayacak.

 

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.