Kültür-SanatManşet

Rock’n roll’un mucidi Chuck Berry 90 yaşında öldü

0
Chuck Berry

Rock’n roll müziğinin yaratıcılarından ünlü müzisyen Chuck Berry 90 yaşında hayata veda etti.

Chuck Berry

Polisin dün öğle saatlerinde ABD’nin Missouri eyaletinde bulunan St. Charles County’de yaşayan Berry’yi evinde ölü bulduğu açıklandı, ancak ölüm nedenine ilişkin bilgi verilmedi.

Ailesi tarafından yapılan açıklamada sanatçının sağlığının son günlerde kötüleştiğini ancak son günlerini sevdikleriyle birlikte geçirdiği belirtildi.

Bruce Springsteen sanatçının ölümünün ardından yaptığı açıklamada Chuck Berry’nin gelmiş geçmiş en büyük saf rock’n roll yazarı olduğunu söylerken, Rolling Stones grubu Berry’nin rock’n roll’un öncüsü olduğunu ve kendileri üzerinde büyük etkisi bulunduğunu söyleyerek ölümünden dolayı derin bir üzüntü duyduklarını açıkladı.

1926’da Missouri’de doğan Chuck Berry’nin hit olan ilk şarkısı 1955 tarihli “Maybellene” idi. En iyi bilinen şarkıları arasında “Roll Over, Beethoven” (1956), “Rock & Roll Music” (1957) ve “Johnny B. Goode” (1958) bulunan Chuck Berry yazdığı şarkılar ve gitaristliği kadar sahne performansıyla da rock müziği üzerinde belirleyici etkiye sahipti. John Lennon “Rock’n roll müziğine başka bir isim vermek isterseniz Chuck Berry diyebilirsiniz” demişti.

Chuck Berry 1984’te Grammy Yaşan Boyu Başarı Ödülü’nü almış, 2009’da Time dergisinde tüm zamanların en iyi 10 elektrik gitaristinden biri seçilmişti. Rolling Stone dergisinin Tüm Zamanların En Büyük 500 Şarkısı listesinde Chuck Berry’nin 6 şarkısı yer alıyordu: “Johnny B. Goode” (#7), “Maybellene” (#18), “Roll Over Beethoven” (#97), “Rock and Roll Music” (#128), “Sweet Little Sixteen” (#272) ve “Brown Eyed Handsome Man” (#374). Ayrıca  “Johnny B. Goode” 2008’de en iyi 100 gitar şarkısı listesinde birinci seçilmişti.

1957’de kaydettiği After School Session’dan başlayarak 20 stüdyo albümü çıkaran Chuck Berry son abümü Chuck’ı 2016’da kaydetmişti, ancak henüz piyasaya çıkmayan albüm sanatçının ölümünden sonra yayınlanmış olacak.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.