İklim KriziManşetUncategorized

İklim için STK Ağı buluşmalarında bu hafta: Şiddetsiz İletişim ve Savunuculuk

0

Kazdağı ve yöresinde iklim değişikliğine karşı yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması konusunda farkındalık, örgütlenme ve ekonomi yaratılması hedefiyle başlayan Birlikte Yeşil Enerjiye projesi kapsamında oluşturulan İklim İçin STK Ağı büyüyor.

Kuzey Ege’de çevre konusunda çalışan ve İklim için STK Ağı’nda yer alan sivil toplum kuruluşları arasındaki iletişimi güçlendirmek ve yenilenebilir enerji kooperatifi kurulmasına varacak deneyimde birlikte hareket etmek için yapılan yüz yüze buluşmaların üçüncüsü, geçen cumartesi günü Ayvalık’ta gerçekleşti.

Projenin destekçilerinden Ayvalık Tabiat Derneği ve Ayvalık Tabiat Platformu’nun ev sahipliğinde Ayvalık Sanat Fabrikası’nda yapılan“Şiddetsiz İletişim ve Savunuculuk”başlıklı toplantıda Çanakkale, Ayvacık, Küçükkuyu, Bayramiç, Akçay, Edremit ve Burhaniye’de çevre konusunda çalışan oluşumlardan yaklaşık 80 kişi bir araya geldi.

“Ayvalık Tabiat Parkı’nı vermeyeceğiz”

Ayvalık Tabiat Platformu’undan Nebahat Dinler, Türkiye’nin en büyük tabiat parkı olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nın 2009 yılında çıkarılan revizyon planıyla imara açılma tehdidiyle karşılaşmasından sonra başlayan çevre mücadelelerini, hukuki süreci ve güncel durumu anlattı:

“O revizyon planı için Danıştay 6. Dairesine açtığımız davaya yürütmeyi durdurma ara kararı verildi. Ayvalık halkı on bin imza topladı. Dava 2013’te lehimize sonlandı ancak Çevre Bakanlığı sonuca itiraz ettiği için, gerekçeli karar henüz elimize gelmedi. Sermayenin tabiat parkını kullanma talepleri devam ediyor. 2013 yılında karşımıza hem tabiat parkının yeşil alanlarının, doğal sit alanlarının imara açılmasına hem de Cunda Adası’nın tepelerinde rüzgar enerji santrallerine izin veren bir revizyon plan taslağı daha çıktı. Yine harekete geçtik, imza stantları açtık. 2015 yılında da doğal sit alanlarının ekolojik temelli bilimsel araştırma projesine karşı imza topladık. Çevre Bakanlığına gönderdik. Ayvalık Belediye Meclisi, bununla ilgili gelen rapora itiraz etti. Sosyal medyada toplanan imzalar yirmi bini aştı. Öte yandan Ayvalık’ın Tıfıllar köyünde altın madeni projeleri var. İtiraz ettik, şirket ÇED dosyasını şimdilik geri çekti. Tetikteyiz. Cunda Adası’nda Pateriça Koyu’nun da imara açılması planlanıyor. Orada büyük bir yürüyüş yaptık. Bir yandan balık çiftlikleri konusu var. Ayvalık Tabiat parkını vermeyeceğiz, sonuna kadar mücadelenin takipçisiyiz.”

Ayvalık – Cunda Cennet Kalsın Yürüyüşünden

STK’ların dostu, yine STK’lar

Çevre, kadın, hak ihlalleri arttıkça duyulan ihtiyacın artacağından yola çıkarak, gelecek yıllarda STK’ların daha da artacağını öngördüğünü söyleyerek Şiddetsiz İletişim konusunu  açan aile ve ergen terapisti Eylül Özyürek,  “Çevre konusunda çalışan STK’larla kadın üzerinde çalışan STK’ların birbiriyle alakası var.Ben çevreyle ilgileniyorum, kadına şiddet benim konum değil, irtibata geçmeyebilirim düşüncesinde şiddetsiz iletişimden bahsetme şansımız olamaz. Şiddetsiz iletişimden bahsedebilmek için, birbirimizle olan temas noktalarımızın farkına varmalıyız” dedi.

STK’ların artmasının, aralarındaki iletişimin nasıl olacağı sorusunu ortaya çıkardığını öne süren Eylül Özyürek, şöyle devam etti: “Ben şiddetsiz iletişimi seçerim de ya karşımdaki kişi şiddet içindeyse? Nasıl duracağım?  Amaçlar farklı olabilir. Sevsek de sevmesek de, onaylasak da onaylamasak da, farklı kimliklerde insanlarla ve STK’larla yan yana geliyoruz. Böyle anlarda iletişim kurmak adına ortak dilimiz, şiddetsiz iletişim.

Şiddetsiz iletişimin ilk adımı, kabul etmekten geçiyor. Kabul, sevmeyi ya da her seçtiğinin doğru olduğunu onaylamayı değil, o kişinin varlığını görmeyi ve karşılıklı diyalog içine girmeyi öngörüyor. STK’ların STK’lardan başka dostu yok. Birbirimizle olmaya, birbirimizi dinlemeye, anlamaya,birlikte hareket edip yardımlaşmaya ihtiyacımız var.”

Süheyla Doğan – Eylül Özyürek

Şiddetsiz iletişim iyi de, nasıl?

Eylül Özyürek, şiddetsiz iletişim tarafında kalmak için bazı sorular sormayı önerdi: “Ağzımdan çıkan cümle, karşımdaki kişiyi bir şeye zorluyor mu? İstemediği bir şey yapıyor mu? İfade etmek istediği noktaları durduruyor mu? Kişiyle iletişime girdiğimde onu suçluyor muyum?Yargılıyor, eleştiriyor ötekileştiriyor muyum? Cümlelerimizi böyle sorularla elekten geçirerek şiddetsiz iletişimi öğrenebiliriz.”

Savunuculuk tekniğini seçmek için…

İletişim Geliştirme Uzmanı Pınar İlkiz, savunuculuk nedir ve dört dörtlük bir savunuculuk yapabilmek için hangi araçların kullanılması gerekir başlıklarını, STK’ların iyi iletişim geliştirebilmesi ve iletişim kanallarını iyi kullanabilmesi odağında, sosyal medya kampanyaları örnekleri üzerinden detaylandırdı.

Pınar İlkiz

Savunuculuğu, bilgiyi stratejik şekilde kullanmak olarak tanımlayan Pınar İlkiz,  “Önce yaptığınız eylemi belirleyin, sonra savunuculuğu nasıl yapacağınıza karar verirsiniz. Kampanyanızın, kesin, açık, ölçülebilir, başarılabilir, gerçekçi ve zaman sınırlı olması gerekiyor. Teknik olarak, karar alma süreçlerini etkilemeniz gerekiyor. Yasada çevre ihlalleri ile ilgili bir madde var ve bu yasayı değiştirmek istiyorsunuz diyelim. İnsanları bilinçlendirme, karar alma mercilerinde bulunan insanlarla görüşme, sokakta eylem yapma, sosyal medyada insanları bir araya getirmeye çalışma, imza kampanyası düzenleme kanallarını kullanacaksınız. Savunuculuk tekniklerinizi planlarken kaç kişi çalıştığınız da çok önemli” dedi.

Sıradaki yüz yüze buluşmanın konusu iklim değişikliği ve kadın

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin yürüttüğü Birlikte Yeşil Enerjiye projesi kapsamında kurulan İklim İçin STK Ağı’nın yüz yüze buluşma toplantıları nisan ayında son bulacak. Sıradaki toplantı 25 Mart Cumartesi günü Ayvacık Küçükkuyu’daki dernek binasına yapılacak. Menekşe Kızıldere’nin katılımıyla İklim Değişikliği ile Mücadele ve Kadının Rolü konuşulacak. İklim değişikliği ile mücadelede ortak bir strateji planının çıkarılacağı yüz yüze buluşma toplantıları,konuya ilgi duyan herkesin katılımına açık.

 

Haber: Güneş Dermenci

(Yeşil Gazete)  

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.