EnerjiManşet

Fukuşima felaketinin 6. yılında, “Sinop Fukuşima olmasın” eylemi

0

Sinop Nükleer Karşıtı Platform, Japonya’nın Fukuşima kentinde kurulu nükleer santralde 2011 yılında meydana gelen patlamanın yıl dönümünde geçen cumartesi günü Uğur Mumcu Meydanı’nda basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasını platform sekreteri Zafer Altınkaya okudu. Altınkaya, “2011, 11 Mart‘ında gerçekleşen felaketten sonra 43 reaktör yerine sadece 2 reaktör çalışıyor. Bu Japon ve dünya halklarının mücadelesi sonucudur.” dedi.

Evrensel’in haberine göre, felaketin binlerce insanın hayatına ve 160.000 kişinin evlerinden uzaklaştırılmasına neden olduğunu hatırlatan Altınkaya sözlerine şöyle devam etti:

“Sadece ayda bir evlerine gitmelerine izin verilen bu insanlar şimdi şirketin tazminat ödememek için ‘tehlike yoktur’ yalanıyla evlerine dönmeye zorlanıyor. Tokyo Elektrik işletmesinin sahip ve yöneticileri hakkında 5 yıl hapis veya 1 milyon yen para cazasıyla hazırlanan iddinameyle yargılanacaklar. Peki bu yargılama yüksek radyoaktiviteye maruz kalan, evlerinden edilen 160.000 insanın farklı eyaletlerde istiflenmiş 9 milyon ton radyoaktif atığın, 6 yıldır her gün okyanusa akan 300 ton suyun, yüzde 50 kirlenmiş tarım alanlarının, yüzde 100’ü kirleniş yolların, Troid kanserine yakalanmış yüzlerce çocuğun, evini ve işini kaybettiği için intihat edenlerin, hastalıklarla yaşam boyu uğraşmak zorunda kalanların mağduriyetini giderebilirmi?”

Sinop İnceburun yarımadasına yapılmak istenen santrale de değinen Altınkaya “Burada yürütülen anlaşma gizli bir anlaşmadır. Şeffaf değildir ve kamu yararı yararı yoktur. Bu santralı yapacak Japon Mitsubshi ve Fransız Areva şirketleri kirlidir. Mersin Akkuyu, Sinop ve İğneada yapılması düşünülen Nükleer santrallerden vaz geçilmesini istiyoruz’’ dedi.

 

(Evrensel)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.