Hafta SonuManşet

Bavuldaki ekolojik hazineler – Buket Atlı

0

Akşamdan hummalı bir hazırlık var bizim evde, kedimiz Beşer bilgisayarın başına geçmiş benimle birlikte birşeyler araştırıyor. Bir yanda da renkli kağıtlar, boya kalemleri, bir yandan bulut şeklinde kesilmiş yaka kartları…

Yepyeni hayatlar, deneyimlerle tanışacak ve içimizdeki güzellikleri onlarla paylaşacak olmanın heyecanı ile ertesi gün 3 kadın atölye öncesi mekana geliyor, önce kocaman bir sarılıp sonra bol bol gülüşüyoruz. Veee iki gün önceden içi özenle karbonat, gliserin, sabun rendesi, ekolojiye dair kitaplar ve takas için getirilen malzemelerle doldurulan bavulumuz baş köşeye yerleştiriliyor. Ardından da yereldeki üreticilerden alınan bademler, ekşi mayalı ekmekler atıştırmalık köşesine konuluyor. Kağıt bant da koymayı unutmayalım ki herkes kendi adını yazabilsin kupasına, boşuna bardak kirlenmesin değil mi…

Peki neler oluyor burada? Ne için tüm bu hazırlık?

‘Şehirde yaşıyorum vee doğaya olan etkimi de azaltmak istiyorum, napıcaam?’ diyenler olarak Şehirde Ekolojik Uygulamalar Atölyesi’nde tekrar bir araya geldik de biz. Etrafımdaki bir çok kişiden dönem dönem böyle sorular duyuyorum, neler yapılabilir diye sohbet ediyoruz heyecanlanıyoruz ama günlük rutine dönüldüğünde alışkanlıklarımızı değiştirip uygulamaya geçmek bazen biraz zorlayıcı olabiliyor. Tam da bu nedenle daha önce aynı yollardan geçmiş ve benzer zorlukları yaşayan kişilerle konuşmak, belki bazı şeyleri birlikte yapmak için eşlik edecek kişilerle tanışmak her derde deva oluyor.

Peki nedir bu Şehirde Ekolojik Uygulamalar Atölyesi?

Şehirde de doğal ve sağlıklı yaşama adım atmak istiyorsunuz ama nereden başlayacağınıza karar veremiyor musunuz? Kendinizi çok zorlamadan, dert etmeden elimizden geldiğince değiştirebileceklerimiz nelerdir? Gelin birbirimize ilham olalım! Hem deneyimlerimizi paylaşalım, hem de hep birlikte zehirsiz ve pratik tarifler yapalım dedik.

Ankara’da yaptığımız bir şehirde ekolojik uygulamalar atölyesinde buluşan güzel insanlar

Atölyelerde cevap aradığımız bazı sorular da şunlar oluyor genelde:

* Dünyanın içinde olduğu ekolojik krizin nedenleri neler? Şehir yaşamının karmaşası içinde sürekli tüketen tarafta olmak istemiyorsak neler yapabiliriz? Sadece kişisel hayatımda bir şeyler yapmakbu gidişi durdurmaya yeterli olur mu ki?

*Sağlıklı gıdaya hangi yollardan erişebiliriz? Temizlik malzemeleri gerçekten temizliyor mu? Yoksa kirletiyor mu? Doğaya zarar veren bize iyi gelir mi?

* Kokusundan bile etkilendiğimiz ürünleri vücudumuza sürmeli veya evimizi temizlemeli miyiz? Pratik önerilerle alternatif olarak yapabileceklerimiz neler?

Atölye sırasında belki de en güzel olan şeylerden birisi ise birlikte sirke, diş macunu, çamaşır makinesi deterjanı, yüzey temizleyici, deodorant veya leke çıkarıcı gibi zehirsiz temizlik ve kişisel bakım malzemeleri yapmak oluyor. Hatta bu sefer gelen en güzel yorumlardan birisi, bunları yapmayı yetiştirebilecek miyiz diye kaygılanıyordum ama ne kadar kolaymış hemen yapıverdik şeklindeydi.

O kadar zehirsiz malzemeler yapmışken, yanımıza alıp eve götürüp denemeden olmaz tabi

Bundan birkaç ay önce Kadıköy’e mahalle buluşmasına gelen Doğa Okulu ekibinin sohbetinde beni çok ilhamlandıran bir şey söylenmişti. Doğanın ritmine uygun bir şekilde yaşamak için ille de kırsalda yaşamaya veya emekli olup bir yere yerleşeceğimiz bir günün gelmesini beklemeye gerek yok, şehirde de doğayı keşfedip yapılabilecek çok fazla şey var! Mesela çoğu evin bahçesinde yeni dünya (malta eriği) ağacı var aslında, ama ben Doğa Arkadaşımın Kutusu oyununu oynayana kadar bunu bilmiyordum bile. Ya da kapalı denizlerde nadir bulunan tepeli karabatakları Kadıköy’de her gün vapura binerken görmek mümkün ama biz nedense hep onlara bakmadan geçip sonra akşam belgesellerde kuşları izlemeyi tercih ediyoruz.

Aslında keşfeden çocuk gözleri ile bakmak istersek, şehirde de hem canlı hayatı çeşitliliği bakımından hem de doğaya daha az zarar vererek yaşayabilmek anlamında pek çok hazine bizi bekliyor.

Eğer tüm bu konularda şirketiniz için veya kendiniz için atölye düzenlemek isterseniz biz buralardayız efenim, bavulumuzdaki ekolojik hazineleri birlikte paylaşmak niyetiyle…

İletişim için: [email protected]

 

Buket Atlı

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.