ManşetTürkiye

BM’den Türkiye’ye: 2 bin kişi öldü, tek bir şüpheli bile tutuklanmadı, dava açılmadı

0

Birleşmiş Milletler (BM), Türkiye’nin güneydoğusunda düzenlenen operasyonlarda yaklaşık 2 bin kişinin hayatını kaybettiğini ve ciddi insan hakları ihlallerinin yapıldığını açıkladı. BM’nin raporunda 2 bin kişinin hayatını kaybetmesine ilişkin tek bir davanın bile açılmadığı vurgulandı.

BM İnsan Hakları Ofisi’nden yapılan açıklamada Temmuz 20015-Aralık 2016 tarihlerinde operasyonlar yapılan ve sokağa çıkma yasakları ilan edilen bölgede çoğunluğu Kürt 500 bin kişinin yerinden edildiği belirtildi. Yıkım, uydu görüntüleri de kullanılarak “Konutların ağır silahlarla imhası muazzam boyutta” diye nitelendi.

Diken’in haberine göre, BM müfettişleri, insan hakları ihlallerinin yanısıra çok sayıdaki ölüm, kaybedilme ve işkenceyi de raporladı. Buna göre en ciddi ihlaller tek seferde birçok gün için ilan edilen sokağa çıkma yasaklarında yapıldı.

Raporda BM yetkililerinin bölgeyi ziyaretine izin verilmediği hatırlatıldı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin, “Türkiye çok ciddi suçlamaların gerçekliğini reddetmişti” diye konuştu.

Türkiye’nin henüz ciddi bir soruşturma başlatmamasından ötürü duyduğu endişeyi dile getiren el Hüseyin, bağımsız bir soruşturmanın ivedilikle başlatılması gerektiğini söyledi: “Görünüşe bakılırsa, tek bir şüpheli bile tutuklanmadı, bir kişi hakkında bile dava açılmadı.”

 

(Diken)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.