ManşetTürkiye

“Öyleyse biz de Taksim Meydanı’nda gösteri yapalım”

0

Türkiye’yle Almanya arasında, Die Welt Türkiye Temsilcisi Deniz Yücel’in ‘örgüt propagandası’ suçlamasıyla tutuklanmasının ardından başlayan gerilim sürüyor.

AKP’li siyasetçilerin Almanya’da düzenleyeceği referandum etkinliklerinin iptal edilmesinin ardından karşılıklı açıklamalarla tırmanan gerginlikle ilgili bir yorum da, Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir’den geldi. Özdemir, “Öyleyse biz de Taksim Meydanı’nda gösteri yapalım” dedi.

“Türkiye’de saltanat olur”

Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir Alman Birinci Televizyon Kanalı ARD’nin moma programında Türkiye ile Almanya arasında yaşanan krizi değerlendirdi. Türkiye’de yapılan Nazi benzetmelerine Almanya’nın irrasyonel bir biçimde yaklaşmaması gerektiğini vurgulayan Özdemir “Erdoğan’ın referandumu kaybetmesine neyin katkı sunacağını serin kafayla düşünmeyi öneriyorum. Erdoğan referandumu kazanırsa, Türkiye bir tür saltanat olur ve bu hiç kimsenin yararına olmaz, en az da Türkiye’nin dostlarının” diye konuştu.

Özdemir Türkiye’den siyasetçilerin Almanya’da seçim mitingi düzenleyip düzenlememeleri konusundaki kararın belediyelere bırakılmaması gerektiğini vurguladı. Cem Özdemir “Avrupa Birliği ülkeleri de bu konuda birbirlerine düşürülmemeli. Avrupa’nın ortak tutumu oylanmalı ve en iyi halde de eğer burada konuşmak istiyorsanız, o zaman iyi niyetinizi göstermek için bir jest yapın denmeli” diye konuştu.

Ne olmuştu?

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin referandum etkinliklerinin iptal edilmesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan “Ey Almanya sizin demokrasiyle uzaktan yakından alakanız yok. Sizin uygulamalarınız geçmişteki Nazi uygulamalarından farklı değil” çıkışı yapmış “Biz o Nazi dünyasını görmek istemiyoruz. Almanya bunları bırakalı çok oldu sanıyorduk, yanılmışız” diye konuşmuştu. Erdoğan’ın sözlerine Almanya Şansölyesi Angela Merkel “Böyle yersiz açıklamaları ciddiye alıp yorum bile yapmak mümkün değil” yanıtını vermişti.

“Kimse beni durduramaz”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hamburg’da konuşma yapacağı salonun kapatılmasının ardından Almanya’ya ağır suçlamalar yöneltmişti.

Çavuşoğlu, salonun kapatılmasıyla ilgili olarak Hürriyet gazetesine yaptığı açıklamada, “Tüm uygulamalar Nazi dönemindekilere benziyor. AK Parti’ye ‘hayır’ çıksın diye baskı yapıyorlar… Ben giderim. Kimse beni durduramaz. Toplantı yapacak yer buluruz. İşletme sahiplerini tehdit ediyorlar” ifadelerini kullandı.

 

(DW – Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.