ManşetTürkiye

Üniversite öğrencisi ‘kitap okuduğu’ için okuldan uzaklaştırıldı!

0

Ege Üniversitesi işten çıkardığı ‘Barış İçin Akademisyenler’e kitap okuyarak destek veren öğrencilere de ceza yağdırdı.

Bilim yuvalarında geçmişte başlatılan soruşturmaların son dönemde hızlıca sonuçlandırılarak öğrencilere ardı ardına cezalar verildiği kaydedildi. Koridorda kitap okumayı bile içeren cezalandırmalardan, mezun öğrenciler bile kurtulamadı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimiyle rektör atanan Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun’un, YÖK inisiyatifiyle yerini Prof. Dr. Beril Dedeoğlu’na bıraktığı Ege Üniversitesi’nde son dönemde öğrencilere verilen cezalar dikkat çekiyor. Felsefe bölümü 4. sınıf öğrencisi Alçay Çelik, hakkında şimdiye dek açılan soruşturmaların son dönemde hızla sonuçlandırılarak ceza yağdırıldığını kaydetti. Ankara katliamı protestosu nedeniyle 1 ay uzaklaştırma alan Çelik, Barış Akademisyenlerine destek açıklaması nedeniyle 6 ay daha ceza aldı.

Cumhuriyet’ten Hakan Dirik’in haberine göre, ceza alan öğrencilerden Alçay Çelik, “Akademisyenler ihraç edildiği gün koridorda kitap okuduğum için dekanlık tarafından soruşturma açıldı. Bu soruşturma kapsamında ifademi aldılar. Hangi kitabı okuduğumu sordular. Ben de ‘Felsefe öğrencisiyim, her kitabı okurum’ yanıtı verdim. Ama her kitabın bir olmadığını söylediler. Hocaların kapısına astığımız ‘Barış istiyoruz ve sizi seviyoruz’ yazılarını soruşturmada bize delil diye gösterdiler. Ben de bu ülkede barış istediğimi ve hocalarımı sevdiğimi söyledim. Henüz bu soruşturmanın sonucu gelmedi” diye konuştu.

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü’nden Ruhat Alkan, okulundan mezun olmasına karşın cezalandırmalardan kurtulamayanlardan. Alkan, “Ocak sonunda mezuniyete hak kazandım. Hatta mezuniyet belgemi de aldım. Buna karşın okulda yaptığım Barış Akademisyenlerine destek açıklaması nedeniyle soruşturma açıldı. Okulu bitirmeme rağmen 6 ay okuldan uzaklaştırıldım” dedi.

“Üniversite saraya sığmaz”

Ege Üniversitesi Deri Mühendisliği 1. sınıf öğrencisi Emine Akbaba da hakkındaki 3 soruşturmadan toplam 18 ay okuldan uzaklaştırma cezası aldı ve kaldığı devlet yurdundan atıldı. Akbaba, “Akademi biat etmeyecek. Saraydaki hesap kampusta tutmaz. Üniversite saraya sığmaz” diye konuştu.

 

(Cumhuriyet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.