ManşetSivil Toplum

İklim İçin STK Ağı’nda Uygar Özesmi:”Sorumluluğu arttırmak için sevgiyi yaratmak şart”

0

Kaz Dağı ve yöresinde iklim değişikliği konusunda çalışan sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirip enerji verimliliği, yenilenebilir enerji kaynakları, üretimi ve kullanımı çalışmalarında ortak hareket etmek üzere yürütülen Birlikte Yeşil Enerjiye projesi kapsamında kurulan İklim İçin STK Ağı’nın yüz yüze toplantılarının ikincisi gerçekleşti. Projenin destekçilerinden İda Dayanışma Derneği’nin ev sahipliğinde yapılan “Sorumluluk, Gönüllülük, Örgütlülük” başlıklı toplantı için Ayvalık, Gökçeada, Bozcaada, Edremit, Gelibolu, Bayramiç ve Çanakkale’de çevre konusunda çalışan oluşumlardan yaklaşık 40 kişi bir araya geldi.

Toplantının açılışında konuşan İda Dayanışma Derneği Başkanı Dr. İlhan Pirinçciler, yaşam kaynağı olan Kazdağı ve yöresinin sürekliliğini sağlamada, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmenin önemine vurgu yaptı: “Kazdağı hem insan, hem de büyük sanayi, metalik madencilik ve kömürlü termik santraller kaynaklı tehdit altında. Tüketim alışkanlıklarımızı gözden geçirerek, enerji üretim kaynaklarının yöntemlerini sorgulayarak sürekliliği sağlayabiliriz. Çanakkale Belediyesi ile protokol imzalama aşamasındayız. Şehirde yenilenebilir enerji kooperatifi girişimi kurmak, elektrikli bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak, yenilenebilir enerji fuarı düzenlemek gibi çalışmalarımız olacak. Ayrıntılarını önümüzdeki günlerde açıklayacağız.” dedi.

İlhan Pirinçciler

“Birlikte Yeşil Enerjiye” proje koordinatörü Cemil Ortaç, İklim İçin STK Ağı’nın kurulmasının ve devam etmesinin önemine dikkat çekti: Üretmeden tükettiğimiz için ekonomi durma noktasına geldi. İhtiyacımız olan enerjiyi üretemezsek, başkaları yakın zamanda gelecek ve üretecek. Yeşil enerjiyi birbirimize güvenerek yaygınlaştırabiliriz. Güçlerimizi birleştireceğiz.” diye konuştu.

Sorumluluk, gönüllülük, örgütlülük kavramlarının, STK temsilcilerinin saha deneyimi hikayeleri üzerinden örneklerle konuşulduğu yüz yüze buluşmanın konuğu, sivil toplum, doğa koruma ve çevre bilimcisi ve aktivisti olarak çalışan Uygar Özesmi’ydi. Üç kavramla ilgili genel bir çerçeve çizerek konuşmayı başlatan Özesmi, “Bireysel sorumluluk hissedebilirsiniz, bireysel gönüllü de olabilirsiniz. Bireysel olarak örgütlenemezsiniz. Örgütlenme, başka insanlar gerektiriyor. Nerede çokluk, orada güç. O çokluğu yaratabilmemiz için birlikte hareket etmeyi öğrenmemiz ve toplumu dönüştürücü bir etkiye yol açabilmemiz gerekiyor.” dedi.

Sorumluluğun, psikolojide sevdiğimiz ve değer verdiğimiz şeylerin zarar görmesine dair taşıdığımız empati ile birleşmiş kaygı olarak tarif edildiğini belirten Uygar Özesmi şöyle devam etti: Empati, sevgi, aidiyet, bağlılık, farkında ve ortak olmak, sorumluluğun temelleri. Sorumluluk bunlardan gelir. Başkalarının da sorumluluk duymasını istediğimiz alanlarda sevgiyi yaratmak gerekir. Bunlar olursa, bambaşka bir dünya olur.”

Uygar Özesmi – Sühayla Doğan

Sıradaki yüz yüze buluşma Ayvalık’ta

Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından yürütülen Birlikte Yeşil Enerjiye projesi kapsamında kurulan İklim İçin STK Ağı’nın yüz yüze buluşma toplantıları nisan ayına dek sürecek. Üçüncü toplantı 11 Mart Cumartesi günü Ayvalık’ta yapılacak. Eylül Özyürek ve Pınar İlkiz’in katılımıyla Şiddetsiz İletişim, Sivil İtaatsizlik, Savunuculuk konuşulacak. Toplantılar, konuya ilgi duyanların katılımına açık.

Haber: Güneş DERMENCİ
( Yeşil Gazete )

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.