ManşetTürkiye

‘Çözüm’ yeniden mi: Barzani’yle ‘2013 ruhuna nasıl geri dönüş yapılır’ı konuştuk

0

Eski Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani bir araya geldi. Görüşmede, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğundan, Çözüm Süreci’ne yeniden dönüşe kadar çok sayıda konu masaya yatırıldı.

Görüşme sonrasında açıklama yapan Ahmet Türk, “Başkan Mesud Barzani Kürtler için önemli bir aktör. Başkan Barzani Kürtler’in bir lideridir ve çözüm süreci için elinden gelene yapacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

“HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ve arkadaşlarımızın serbest bırakılması yeniden diyaloğun yolunu açabilir” diyen Ahmet Türk, “Başkan Barzani de onların serbest bırakılmasını istiyor” dedi.

Ahmet Türk, “Bizim isteğimiz barış için yeni adımların atılması. Parlamenterlerimiz ve birçok şehirdeki belediye başkanlarımız bugün zindanlarda. Bugün yürütülen bu siyaset Kürt ve Türk halkının geleceği için iyi değil. Bizim isteğimiz siyasette diyalog ve barışın devam etmesidir” diye konuştu.

“2013 ruhuna nasıl dönülür’ü konuştuk”

Görüşmenin detaylarını Gazete Duvar’a anlatan Sırrı Sakık ise, Kürt Sorunu’nun diyalog ve müzakere ile çözülmesi için başlatılan ve Suruç Katliamı’nın ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ifadesiyle, ‘buzdolabına kaldırılan’ Çözüm Süreci’ne atıf yaparak, “Sayın Barzani’nin gelişi önemli. Kendisiyle ‘2013 ruhuna nasıl dönüş yapılabilir’i konuştuk” dedi.

Sakık, şunları söyledi:

“Önceliğimiz bu kan deryasından ülkeyi nasıl çıkarabiliriz, ne yapabiliriz? Herkesin baharla birlikte yeni kanlı bir sürecin başlayacağına dair endişeleri, kuşkuları var. Türkiye Kürtleri bunu uzun zamandır yaşıyor. Sayın Barzani hem Hükümet çevreleriyle iyi diyaloğu olan hem de kamuoyunda saygınlığı olan bir aktör. Onlar sulhe kavuşmuşlar, bizlerin de kavuşması gerekir. Böyle bir sürece katkı sunması Türkiye halklarının ortak talebidir. ‘Bu sürecin önü nasıl alınabilir’i konuştuk.

“Ortadoğu’da yaşıyoruz, her an bir kanayan yara var. Sayın Barzani de bunu biliyor, görüyor. Herkesin önceden tedbirli olması gerekir, bunları söylüyor. Bir daha acılı yıllara dönülmemesi gerekir. Türkiye Kürtleri bunu uzun zamandır yaşıyor. Herkesin bu konuda görev ve sorumlulukları olduğunu söyledik. Sayın Barzani, 2013’ten bu yana müzakerelerin başlangıcından beri sürece katkısı olan bir şahsiyet. Şimdi gelinen noktada ülkemizde yine çatışma yaşanıyor ve Sayın Barzani’ye de görevler düşüyor. Kendisiyle ‘2013 ruhuna nasıl dönüş yapılabilir’i konuştuk.

“Kürt siyasetçilerin, eşbaşkanların, milletvekillerinin, belediye başkanlarının, parti yöneticilerinin bir an önce görevlerinin başına dönmesi gerektiği ve zindandan nasıl çıkabilirler, bunlar konuşuldu. Sayın Barzani dün Cumhurbaşkanı ile görüşmüştü, bugün de Başbakan ile görüşecek. Tahmin ediyorum yetkililerle de bu konular gündeme gelmiştir, gelecektir. Sayın Barzani’nin bu konuda gelmeden önce yaptığı bir açıklaması vardı zaten. Bahar geliyor. Herkes yüreğinde, beyninde bir bahar temizliği yapmalıdır”

(Yeşil Gazete, Ajanslar, Gazete Duvar)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.