ManşetTürkiye

İHD: Sosyal medyadaki fotoğraflar Koruköy’deki işkence ve infaz iddialarını doğruluyor

0

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 11 Şubat tarihinden bu yana sokağa çıkma yasağı ilan edilen ve işkence ile infaz iddialarının bulunduğu Nusaybin’e bağlı Koruköy’de yaşananlara ilişkin basın açıklaması yaptı. İHD’nin açıklamasının yanı sıra CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da, Koruköy’de gözaltına alındıktan sonra işkence gördüğü bildirilen ve kendisinden hâlâ haber alınamayan Abdi Aykut’un fotoğrafını paylaştı.

İHD İstanbul Şubesi’nde gerçekleşen açıklamada Nusaybin’i ziyaret eden Avukat Gülseren Yoleri heyetlerin alınmadığı Koruköy’e ilişkin gözlemlerini paylaştı. İHD ve Diyarbakır Barosu’ndan bir heyetle birlikte yasağın olduğu köye gitmek istediklerini ancak engellendiklerini belirten Yoleri, tanıkların anlattığı bilgileri aktardı.

65 haneli ve 500’e yakın nüfusu bulunan Koruköy’ünde ilan edilen sokağa çıkma yasağıyla birlikte ciddi hak ihlallerinin yaşandığına dikkat çeken Yoleri, yasakla birlikte hiçbir tedbir almadıkları için köylülerin temel ihtiyaçlarına erişim noktasında sıkıntılar yaşandığını kaydetti. Köyde ilan edilen yasağın hemen ardından evlere operasyonlar başlatıldığını aktaran Yoleri, 70 yaşında bir amca ile yaşlarına bakılmaksızın birçok kadının da gözaltına alındığını söyledi. Yoleri, “Gözaltıları köy meydanına toplamışlar ve bunu gören bir kadın kalp krizi geçirmiş. Köylüler büyük çabalar sonucu kadının hastaneye götürülmesi için güvenlik güçlerini ikna etmiş” dedi.

“İki kız çocuğu hizmet etsinler diye alıkonulmuş”

Güvenlik güçlerinin karakol olarak bir eve yerleştiklerini ve evdeki iki kız çocuğunun da hizmet etmeleri için alıkonulduğunu kaydeden Yoleri, ailelerin kızlarının durumundan endişeli olduklarını dile getirdi. Köyde işkence iddialarının da çok yoğun olduğunu belirten Yoleri, sosyal medyada yakılmış, işkence edilerek öldürülmüş kişilere ait fotoğrafların dolaştığını ve bu fotoğrafların işkence iddialarını doğrular nitelikte olduğunu söyledi.

Gözaltı sayısının da net olarak kendilerine bildirilmediğini vurgulayan Yoleri, “Avukatlardan edindiğimiz bilgiye göre, gözaltında olan 50 kişiye ulaşılmış. Ancak bu sayıya zar zor ulaştıkları için sayının daha fazla olacağından endişeliyiz. Avukatları da engelleyerek baroya müdahale ediyor devlet yetkilileri. Hukukçular işkencenin esas olarak köyde yapıldığını, tutuldukları jandarma karakolunda yapılmadığını söylüyorlar” dedi.

Salgın hastalık tehdidi

65 haneli 500’e yakın nüfusu olan köyde 10 katına yakın güvenlik gücünün bulunduğunu belirten Yoleri, “Operasyon başladığında köyde çatışma ya da buna bağlı gerginlik olmadığını söyledi köylüler. Yasağın 6’ıncı gününe kadar herhangi bir çatışma ve silah sesi duymamış kimse. Köylülerin anlatımına göre, köy uzun süredir tehdit altındaymış. 1 ay önce de köye operasyon olmuş ve 6 kişi gözaltına alınıp 2 gün sonra serbest bırakılmış. Dolayısıyla köylüler, güvenlik güçlerinin güvenlik iddiasının dışında başkaca bir kini olduğunun kanısında” diye konuştu. Köye yasaktan önce su verilmediğini, su probleminin tankerlerle çevre köylerden alınarak giderildiğini ancak yasakla birlikte bunun da mümkün olmadığını anlatan Yoleri, “Köylüler kirli su kullanmak durumundalar ve hastane başvurularına bakılırsa salgın hastalıkların başlamış olduğuna dair bulguları ediniyoruz” dedi.

Koruköy 90’larda da boşaltılmıştı

Yoleri, Koruköy’ünün 1995 yılında korucu istemedikleri için 185 haneyken boşaltıldığını hatırlatarak, “2002 de alınan izinle köyde 65 hane olarak yeniden yaşanmaya başlıyor. Halkda köyün bir kez daha boşaltılacak endişesi var. Hayvanların tamamı telef edilmiş. Bu saldırının düşmanca bir saldırı olduğunu ve terörle mücadeleden bahsetmenin mümkün olmadığını düşünüyoruz” diye konuştu. Köyün durumuna dair bilgi almak için İHD Genel Merkezi, İHD Diyarbakır Şubesi ve Diyarbakır Barosu ile birlikte Valilik, Kaymakamlık ve Cumhuriyet Savcılığına başvurularının sonuçsuz kaldığını belirten Yoleri, sokağa çıkma yasağının kaldırılmasını, operasyonların durdurulmasını ve heyetlerinin girişlerine izin verilmesi istedi.

Tanrıkulu Koruköy’ü Başbakan’a sordu

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da, Twitter hesabından Başbakan Binali Yıldırım’a seslenerek ,Koruköy’deki işkence ve infaz iddialarını sordu. Tanrıkulu, halen kendisinden haber alınamayan Abdi Aykut’un yaralı haldeki fotoğrafını paylaşarak, Başbakan’a “Nusaybin Koruköy’de gözaltına alındıktan sonra işkence gördüğü bildirilen Abdi Aykut’un durumu ile ilgili işlem yapacak mısınız?” diye sordu.

 

(Evrensel, Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.