ManşetTürkiye

HDP liderlerinin tutuksuz yargılanabilmeleri için AİHM’e başvuru

0

HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın tutuksuz yargılanabilmeleri için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuruda bulunuldu.

Başvuru HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç, Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu Demir ve milletvekilleri Osman Baydemir, Mithat Sancar ve Ertuğrul Kürkçü tarafından bu sabah Strasbourg’da AİHM’e doğrudan yapıldı.

Başvuruda, AİHM iç tüzüğünün 41’inci maddesi temelinde Yüksekdağ ve Demirtaş için yapılan başvuruların Mahkeme tarafından “öncelikli dosya” olarak ele alınıp “ivedilikle incelenmesi” talebinde bulunuldu. “Referandum sürecinde Eş Genel Başkanların tutukluluk haline son verdirilmesi gerektiği” tezi savunuldu. AİHM iç tüzüğünün 41’inci maddesi, ele alınacak davaların sırasının tespiti konusunda başvuruya bakan daireye belirli ölçütler temelinde takdir yetkisi tanıyor.

Başvuruda, hastalık nedeniyle tedavisi sürdüğü halde hakkında yakalama emri çıkarılan Diyarbakır milletvekili İdris Baluken için de bu kararı durdurmak amacıyla “ihtiyati tedbir” talebinde bulunuldu.

Milletvekili dokunulmazlıkları Mayıs 2016’da kaldırılan Yüksedağ ve Demirtaş, Türk Anayasası’na göre “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak”, “terör örgütü üyesi olmak”, “silahlı terör örgütüne üye olmak” ve “örgüt adına suç işlemek” iddialarıyla 4 Kasım 2016 tarihinde gözaltına alınıp, tutuklanmışlardı.

“AİHS ihlal ediliyor”

Yüksekdağ ve Demirtaş’ın avukatı Reyhan Yalçındağ, başvuru sonrası Strasbourg’da yaptığı açıklamada, müvekkillerinin, “iç hukuktaki düzenlemelere, AİHM içtihatlarına ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) serbest seçim hakkıyla ilgili 1 numaralı Ek Protokolüne rağmen tutuklu yargılanmalarına devam edildiği için AİHM’e başvurma kararı aldıklarını” söyledi.

HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu Demir, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Yüksekdağ ve Demirtaş hakkında 95 gündür karar vermemiş olmasını eleştirip, bu durumun “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ihlali anlamına geldiğini” savundu.

AİHM’nin başvurularla ilgili kararını ne zaman vereceği henüz bilinmiyor. HDP’li diğer tutuklu milletvekilleri için de bu hafta AİHM’ye tutuksuz yargılanma başvurusunda bulunulması bekleniyor.

 

(Deutsche Welle Türkçe)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.