EmekManşet

Soma Katliamı’nda adalet referandum sonrasına kaldı

0

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği madenci katliamıyla ilgili 6’sı tutuklu 51 kişinin yargılandığı davanın 16’ıncı duruşması sonuçlandı. Mahkeme heyeti ara kararında sanık ve avukatlarına süre verirken, tahliye taleplerini ise reddetti. Bir sonraki duruşmayı referandum sonrasına bırakan mahkeme heyeti, 17. duruşma için 18 Nisan 2017’ye gün verdi.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın 16’ncı duruşmasının öğleden sonraki oturumunda, davaya ilk kez katılan Alp Gürkan’ın avukatı İhsan Sartık, Alp Gürkan’ın davaya dahil olmaması gerektiğini savundu.

“Maden işletecek kimseyi bulamayacaksınız”

Evrensel’in haberine göre, Gürkan’ın kazanın olacağını bilebilecek durumda olmadığını söyleyen İhsan Sartık, “Kendisi yönetim kurulundan çekilen birisi. Bir de denetim geçirmiş. Gürkan görevde iken Enerji Bakanlığına bağlı MİGEM ve CSGB’nin Teftiş Kurulu tarafından 17 kez denetlenmis. Gürkan görevden ayrıldıktan sonra da bir denetim yapılmış. Tutanaklarda hiçbir olumsuzluk yok. Bunlarla ilgili açılmış bir dava yok” dedi.

Sartık’ın “301 kişinin ölmesi olası kastı göstermez, zararın büyüklüğünü gösteriyor” sözleri ailelerden tepki gördü. “Verilen karar sadece burayı bağlamayacak, tüm Türkiye’deki uygulamaları değiştirecek, maden işletecek kimseyi bulamayacaksiniz” sözleri de tepki gördü.

Madenin devlet tarafından sürekli denetlendiğini ama bunlara soruşturma izni verilmediğini yineleyen Sartık, katliamdaki kamu sorumluluğuna da dikkat çekmiş oldu.

Emsal dosyalardaki durumların dikkate alınmasını istediklerini belirten Sartık, dosyaya yeni dahil olduğunu belirterek 3 ay süre istedi.

Ardından mahkeme heyeti ara kararını açıkladı. Savunma için süre isteyen sanıklar ve avukatlarına bir sonraki celseye kadar süre veren mahkeme heyeti, bilirkişilerin mahkemeye getirilmesini reddetti.

Savcıya esasa ilişkin mütalasını vermek için süre verilmesine de karar veren mahkeme heyeti, kuvvetli suç şüphesi bulunması nedeniyle tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Dava 18 Nisan tarihine ertelendi.

Davanın uzaması nedeniyle aileler, “Her yeni gelen avukatla dava uzayacak mı” diyerek tepki gösterdi.

Bazı aileler de “Yaşama hakkı da, adalet de zenginlere ait galiba” dedi.

 

(Evrensel)

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.