ManşetMedya-İnternet

Gırgır Dergisi kapatıldı

0

Son sayısında yayınladığı bir karikatürle kamuoyunda tepkilere neden olan Gırgır Dergisi, kapatıldı. Yayıncı şirketin avukatı, “Buna sebep olan çizer ve çalışanlar hakkında yayıncı firma olarak Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunacağız” dedi.

Türkiye’nin en çok satan mizah dergilerinden biri olan Gırgır, artık satılmayacak.

Son sayısında yayınladığı bir karikatürle kamuoyunda tepkilere neden olan Gırgır Dergisi, yayıncı şirket tarafından bugünden itibaren kapatıldı.

Gırgır Dergisi son sayısında Musa Peygamber ile ilgili bir karikatür yayınladı. Derginin bu karikatürü Musa Peygamber’e hakaret edildiği iddiasıyla Twitter’da tepkilere neden oldu. #gırgırdergisikapatılsın hashtagi gün içinde TT oldu. Yayıncı şirket bunun üzerine Gırgır Dergisi’nin Twitter hesabından özür dileyerek, “Yorgunluk ve uykusuzluk nedeniyle basım öncesi fark edilmeyen bu ‘berbat’ karikatür nedeniyle incitmiş olduğumuz herkesten özür dileriz” ifadelerini kullandı.

Yayıncı şirketin avukatı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

‘Gırgır dergisinin son sayısında yayınlanan hoş olmayan karikatür nedeniyle yayıncı şirket Gırgır dergisinin kapatılmasına ve dergide çalışanların tamamının işten çıkarılmasına karar vermiştir. Bu karikatürün yayınlanması en başta toplumumuzu rahatsız ettiği gibi, yayıncı şirketi de çok rahatsız etmiştir. Karikatürün firmayı zor durumda bırakmak amacıyla kötü niyetli çalışan kişi veya kişiler tarafından yayınlandığını düşünüyoruz. Kasti bir tutum söz konusudur. Dini değerlerin aşağılandığı bu karikatür kötü niyetli bir tutumla çizilerek, yayıncı şirkete danışılmadan, adeta gizlenerek, son anda habersizce yayına verilmiştir. Bunu yapan çalışanlar dini değerleri aşağılamak suretiyle suç işlemiştir. Buna sebep olan çizer ve çalışanlar hakkında yayıncı firma olarak Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunacağız.’

Gırgır’ın tarihi

Oğuz Aral yönetiminde 1972den 1989’a kadar Türkiye’nin en çok satan kült mizah dergisidir.
Oguz Aral’ın, kardeşi Tekin Aral ile birlikte 26 Ağustos 1972 tarihinde yayınlanmaya başladığı Gırgır dergisinin temel sloganı; “Geçim derdini, can sıkıntısını, aşk yarasını, karı koca kavgasını, şipşak keser. Her derde devadır, Gırgır da gırgır.” idi.

Gırgır tirajını 300.000’e yükselterek Avrupa’nın 3. büyük mizah dergisi haline geldi. Günümüzün ünlü mizahçılarının çoğu bu dergide yetişti.

Gırgır’ın bir dönemin mizah anlayışı üzerinde büyük etkisi oldu. Daha sonra çıkan Fırt, Deli, Hıbır, Mikrop, Limon, Leman, Öküz, Hayvan, Penguen, Uykusuz dergileri Gırgır örneğini temel alarak geliştiler.

Gırgır bazılarının da yazdığı gibi 70’lerin dergisidir. Doğuşu da yükselişi de 70’lerdir. Gırgır öncesinde 60 lı yıllarda çok ama çok meşhur Akbaba dergisi vardır. Ondanda önce ünlü mizah yazarlarımız Aziz Nesin ve Rıfat Ilgaz’ın çıkardığı Marko Paşa. (Marko paşa yasaklandıkça malum paşa gibi değişik isimlerle sürmüştür) İlk sayısı 25 Kasım 1946’da çıkan, keskin muhalif mizah gazetesidir Akbaba 1922’den 1977’ye dek tam 55 yıl yayınlanmıştır.

Akbabadan sonra Gırgır farklı ve çizgi ağırlıklı olarak doğmuştur. Önceki dergiler yazı ağırlıklı idi.

 

(Cumhuriyet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.