EmekManşet

DİSK’in 50. kuruluş yıldönümü kutlandı

0

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, DİSK’ in 50. Kuruluş yıl dönümü Şişli Cemal Candaş Kent Kültür Merkezi’ nde düzenlenen bir etkinlikle kutlandı.

twitter

DİSK kurulduğu ilk günden bugüne demokrasi ve haklar mücadelesinde her zaman sanatı bir itici güç olarak görmüş ve sanatçılarla dayanışma içerisinde mücadelesini sürdürmüştü. 50. Yıl kutlama gecesi de bir sanat şöleniyle gerçekleştirildi.

Kutlama şöleni fuayede verilen bir kokteylle başladı. Kokteyle şarkılarıyla Bandista grubu katıldı. Bandista Beton Millet Sakarya ve 2. Dünya savaşında Yunan Direnişi’ nin anonim ezgilerinden olan San Atsalino Teixos’ dan esinlenen Özgürlüğe Manuş şarkılarını seslendirdi.

Kutlama etkinliğine ITUC Genel Başkan Vekili Jaap Wienen, CHP’li Milletvekilleri Veli Ağbaba, Gamze Akkuş İlgezdi, Musa Çam, Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, HDP milletvekilleri Garo Paylan, Sırrı Süreyya Önder, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, TTB Başkanı Raşit Tükel ve Prof. İbrahim Kaboğlu’ nun da aralarında bulunduğu çok sayıda isim katıldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ ın kutlama mesajlarıyla katıldığı etkinlikte Prof. Dr. Korkut Boratav’ ın da görüntülü bir mesajı yayınlandı

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu konuşmasını takiben kutlama mesajlarını okudu

Orhan Alkaya’ nın düzenlediği ve sunduğu kutlama programı Kasım 2016’ da kurulan DİSK Korosu’ nun, DİSK’ in 50. Yılına özel bestelenen DİSK Marşı’ nı seslendirmesiyle devam etti. Koroyu marşın bestecisi Erdal Güney yönetti. Koroya piyanosuyla eşlik eden Berktay Akyıldız aynı zamanda DİSK Korosu’ nu da çalıştırıyor.

***

Şevval Sam’ dan, Kardeş Türküler’ e, Feryal Öney’ e; Rahmi Saltuk’ tan Edip Akbayram’ a, Suavi’ ye, Sadık Gürbüz’ e, Burhan Şeşen’ e, Leman Sam’ a, Ferhat Tunç’ a, Ruhi Su Dostlar Korosu’ na kadar birçok sanatçının yer aldığı “1 Mayıs Sanatçılar Korosu” na piyanosuyla Timur Selçuk eşlik etmişti. Konserde “Türkiye İşçi Sınıfına Selam” ve Sarper Özsan’ ın sözlerini ve müziğini yazdığı “1 Mayıs Marşı” Türkçe, Ermenice, Arapça ve Kürtçe dillerinde seslendirilmişti.

1 Mayıs 2010’ da uzun yıllar sonra Taksim’ de düzenlenen 1 Mayıs kutlamaları için DİSK’ in öncülüğünde oluşturulan “1 Mayıs Sanatçılar Korosu” nu da çalıştıran Berktay Akyıldız, 2005- 2013 tarihleri arasında Ruhi Su Dostlar Korosu’ nu da çalıştırmıştı.


1 MAYIS SANATÇILAR KOROSU/ 1 MAYIS 2010… paylaşan: ercumentgr

***

DİSK Başkanı Kani Beko

Daha sonra sahneye gelen DİSK Başkanı Kani Beko konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “DİSK Türkiye’ de gerçek sendikacılığın, sınıf ve kitle sendikacılığının ilk ve tek temsilcisidir…DİSK’in kuruluş ilkelerine baktığımızda başta Kemal Türkler ve arkadaşlarının söylediği önemli cümleler var. DİSK bu ülkenin bağımsız, demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olmasını isteyen bir konfederasyondur. DİSK işçilerin ekonomik, demokratik, siyasi, sosyal haklarını koruyan, kollayan bir konfederasyondur. En önemlisi DİSK’in sermayeden bağımsız, devletten bağımsız, siyasi partilerden bağımsız olma ilkeleri bizim için çok önemlidir” diyen Beko referandumda DİSK’ in “hayır” oyu kullanacağını açıkladı ve konuşmasını “Bizler hayır demek için ayağa kalkmalıyız. Kahrolsun faşizm. Yaşasın halkların kardeşliği” sözleriyle bitirdi.

Konuşmanın ardından DİSK’ in 50 yıllık mücadelesini anlatan kısa bir belgesel film gösterildi.

Ardından DİSK Korosu sahnede yerini aldı. Yusuf Başaran’ ın bağlamasıyla koroya eşlik ettiği dinletide, Ruhi Su’ nun düzenlediği Turnalar Semahı ve yine sözleri ve müziği Ruhi Su’ ya ait olan Tevhit, Ellerinde Pankartlar ve Şişli Meydanı’ nda Üç Kız türküleri koro tarafından seslendirildi.

DİSK Korosu konserine, Şilili besteci Sergio Ortega’ ya ait, Şili halkının özgürlük mücadelesinin simgesi olan, Türkçeye “Örgütlü bir halkı hiçbir kuvvet yenemez” olarak çevirebileceğimiz “El pueblo unido jamás será vencido” şarkısının çok seslendirilmiş versiyonunu, Devrim Özgür Kaytaz’ ın gitarı eşliğinde seslendirdi.

DİSK Korosu, Brecht’ in, Gorki’ nin Ana romanından uyarladığı, 1974’ de Ankara Sanat Tiyatrosu tarafından sahnelenen oyunu için yapılan; sözleri ve müziği Sarper Özsan’ a ait olan 1 Mayıs Marşı’ nı seslendirdi. 1 Mayıs Marşı’ nda koroya piyanosu ile Berktay Akyıldız eşlik etti.

Daha sonra sahneye Genco Erkal geldi. Nazım Hikmet’ in şiirlerini seslendiren Genco Erkal’ a şiirlerin bazı bölümlerinde DİSK Korosu da katıldı. Genco Erkal şiir dinletisinde Fazıl Hüsnü Dağlarca’ nın 1 Mayıs 1976 öncesi yazdığı, bir işçi sınıfı güzellemesi olan “DİSK’ in Sesi” şiirini de koronun katılımıyla seslendirdi. Erkal’ ın şiir dinletisi dakikalarca ayakta alkışlandı.

Sonra Timur Selçuk piyanosunun başına geçti. Selçuk dinletisinde bir döneme damgasını vuran Türkiye İşçi Sınıfına Selam, Güneşin Sofrasında Söylenen Türkü ve Nereye Payidar şarkılarını seslendirdi.

Kutlamaya DİSK 50. Yıl Emek ve Onur Ödüllerinin sunumu ile devam edildi. Prof. İbrahim Kaboğlu, Timur Selçuk, Genco Erkal, Prof. Dr. Korkut Boratav, Mesut Gülmez, Şükran Soner ve Zülfü Livaneli ödüllerini aldıktan sonra kısa konuşmalar yaptılar.

Kutlama Kardeş Türküler’ in seslendirdiği şarkılarla devam etti.Sonra Zülfü Livaneli sahneye geldi ve Kardeş Türküler ile birlikte şarkılarını seslendirdi.

DİSK 50. Yıl Kutlaması, geceye katılan bütün sanatçıların sahneye gelmesi ve bütün salonla birlikte “Enternasyonal” i seslendirmeleri ile sona erdi.

 

Haber: Ercüment Gürçay

(Yeşil Gazete)

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.