EmekManşet

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu DİSK 50 yaşında

0
twitter

Türkiye işçi sınıfı tarihinin en önemli isimlerinden Kemal Türkler, Rıza Kuas, İbrahim Güzelce, Kemal Nebioğlu ve Mehmet Alpdündar tam 50 yıl önce, 13 Şubat 1967’ de lideri oldukları sendikalarla birlikte Türk-İş’ den ayrılmışlar ve kısa adı DİSK olan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nu kurmuşlardı.

Kemal Türkler sendikacı arkadaşlarıyla/ 1978

Türkiye’ de sınıf ve kitle sendikacılığının ilk temsilcisi olan DİSK’ e bağlı sendikaların diğer konfederasyonlara göre daha iyi koşullarda toplu sözleşmeler, daha yüksek sosyal haklar, iş yerinde üst arama uygulamalarının kaldırılması ve fazla mesailerde işçi onayı zorunluluğu gibi işçilerin “saygı” taleplerine dair kazanımları DİSK’i giderek büyütmüştü.

DİSK, 1970’ li yıllarda 15- 16 Haziran Direnişi, DGM Direnişi, 16 Mart Faşizme İhtar Eylemi, Demokrasi Mitingleri ve 1 Mayıs mitingleriyle toplumsal muhalefetin de en önünde yer almıştı.

https://www.youtube.com/watch?v=iZtEdExhyzM

Bu mücadeleci karakteriyle her zaman hedef tahtasında olan DİSK’ in 1 Mayıs 1977’ de Taksim’ de düzenlediği ve yüz binlerce insanın katıldığı miting tarihimizin en kanlı ve karanlık olaylarından birisine sahne olmuş, 37 kişi yaşamını yitirmişti.

Türkiye’ de 12 Eylül’ ün ayak seslerinin hissedilmeye başladığı günlerde, 22 Temmuz 1980’ de DİSK’ in kurucusu ve ilk genel başkanı olan Kemal Türkler, Merter’ deki evinin önünde otomobiline binerken uğradığı bir suikast sonucu öldürülmüş; cinayet şüphelisi Ünal Osmanağaoğlu’ nun ömür boyu hapis cezası talebiyle yargılandığı dava 1 Aralık 2010’ da zaman aşımı nedeniyle düşürülmüş, bu cinayet de tarihin karanlık sayfalarındaki yerini almıştı.

12 Eylül askeri darbesi sonrası DİSK yöneticileri hapishanelere atılmış, öldürülmüş, faaliyetleri yasaklanmış ve mal varlığına el konulmuştu. DİSK’in 261 yöneticisi ve 3 uzmanı cunta mahkemelerinde toplam 2053 yıl hapis cezası almıştı.

1991′de mahkemenin kararının bozulmasının ve beraata karar verilmesinin ardından 1992’de DİSK’in faaliyetleri yeniden başlamıştı. O tarihten bugüne emek ve demokrasi mücadelesini sürdüren DİSK, bugün 22 sendikasıyla mücadeleye devam ediyor.

Kuruluşunun 50. yılında DİSK’ liler ve DİSK dostları 50. Kuruluş yıldönümü etkinliğinde buluşuyor.

DİSK Korosu ve Genco Erkal da etkinlikte sahne alacaklar/ Fotoğraflar: Can Kaya- DİSK

Şişli Kent Kültür Merkezi’ndeki etkinlik, 13 Şubat 2017, Pazartesi günü, saat 19.00’da Bandista’ nın şarkılarıyla katılacağı açılış kokteyli ile başlayacak. Anma etkinliğinde Genco Erkal, Timur Selçuk, Zülfü Livaneli, Erdal Güney, Kardeş Türküler ve DİSK Korosu sahne alacak.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, tüm üyelerini ve dostlarını 50. kuruluş yıldönümü etkinliğine davet ediyor.

 

Haber: Ercüment Gürçay

(Yeşil Gazete)

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.