Hafta Sonuİklim KriziManşet

İklim Değişikliğine ve Çevre olaylarına dikkat çeken sanatçılar – Kübra Köprülüoğlu Aşanlı

0
Fotoğraf: http://www.creativeresistance.org/virtual-forests/

İklim değişikliği ve insan eliyle doğaya verilen zararlar, yaşadığımız yüzyılda insanlığın karşı karşıya kaldığı en büyük sorunların başında geliyor. Sadece belirli bir bölgeyi değil, tüm dünyayı etkileyen, insan neslinin tükenmesine neden olabilecek olumsuz etkileri olan, çok ciddi sosyo-ekonomik sonuçlara yol açabilecek bir sorun olduğundan tüm dünyada biliminsanlarının yanı sıra sanatçıların da üzerinde durduğu bir konu haline gelmiş durumda.

İlham vermesi dileğiyle işte size bu konuda işler üreten sanatçılardan bir kaç örnek;

Linda Grass’ın Tülden Nehir Yerleştirmesi 

Linda Grass, yatağı değiştirilen Mono Gölü’nün kollarından biri olan Parker Deresi‘ndeki suyun Los Angeles Su Kemeri‘ne yönlendirildiği ve bu nedenle dere yatağının büyük kısmı kuruduğu için bir enstalasyon çalışması yaparak bu konuya dikkat çeken bir iş üretti.

 

Kuruyan dere yatağına yerleştirdiği kumaş ile derenin akıntısını görselleştirmiş, bu şekilde Parker Deresi’nin yanındaki buzul mezarlığında hem varlığı hem de yokluğu temsil eden bir iş üretmiştir.

Bir taraftan Mono Havzasını doldurmak için akan Pleistosen sırasında buzul erimesini temsil eder. Öte yandan, Mono Gölü’ne giden bu havzadan gelen, günümüzde yok olmuş suyunu temsil eder. Tülün şeffaflığı suyun gerçekliğini sembolize ederken değişen renkler, suyun yolculuğu boyunca geçtiği geçişleri temsil eder.

Olafur Eliasson: Buzdağları

İzlanda’nın en büyük buzulu Vatnajökull‘den kopmuş buz parçalarını MoMA PS1’de sergiledi.

 

Fotoğraf: Matthew Septimus, Enstalasyon; “Your waste of time”. EXPO 1: New York MoMA PS1, 2013.

Güneş panelleri ile soğutulmuş bir galeri alanında sergilenen buz “heykeller” sanatçının deyimiyle  800 yıllık Dünya’nın varlığını temsil ediyor ve insanın fizik deneyimini aynı perspektif içine koyuyor.

Eliasson’ın kurulumunun ana fikri küresel ısınmanın doğada tahribat yaratması ve bizim vakit kaybettiğimiz.

Naziha Mestaoui’nın Sanal Ormanı

One Beat One Tree” bir sanal orman projesi.

2015 yılında Paris’te İklim Konferansında sergilenen iş, Sanal ormanları şehir alanlarına yansıtarak doğal dünya ile gelişen teknoloji arasındaki sınırları bulanıklaştırıyor.

1 Heart 1 Tree, digital interactive artwork on the Eiffel Tower: virtual trees are planted in reality. from Naziha Mestaoui on Vimeo.

Dijital ağaçlar, izleyicilere akıllı bir telefon sensörü vasıtasıyla bağlanıyor ve katılan her bir kişinin kalp ritmiyle bu ağaçlar büyüyor.

 

Projenin en güzel kısmı ise Avrupa ve Latin Amerika’dan Afrika’ya hatta Asya’ya kadar her bir sanal bitki ile fiziksel bir ağaç yetişir.

Proje kuruluşundan bu yana 13.000 ağaç büyümesini sağladı.

Chris Jordan’ın Tüketim Portreleri

Intolerable Beauty: Portraits of American Mass Consumption” adlı atık tüketim objelerinden oluşan fotoğraf serisi adından ve görsellerden anlaşılacağı gibi tüketim kültürüne, tüketimin ne kadar yoğun olduğuna işaret ediyor.

Cep Telefonları, Fotoğraf: http://www.chrisjordan.com

Crushed cars #2, Tacoma 2004 44×62 Fotoğraf: http://www.chrisjordan.com

Christo and Jeanne-Claude’ın Ada Kuşatması

Miami’de bulunan 11 adayı suyun yüzeyini kaplayan 603.870 metrekare pembe polipropilen kumaşla çeviren sanatçılar, kapladıkları alanda 40 ton yüzen çöp toplanmasını sağlayarak su kirliliğine dikkat çekti.

 

Kübra Köprülüoğlu Aşanlı

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.