Kültür-SanatManşet

KuirFest İstanbul’da bugün: 27 Ocak Cuma

0
Jason’ın Portresi (Portrait of Jason, 1967)

Pembe Hayat KuirFest İstanbul’daki ikinci gününü ‘Glitch Film Festivali: Belleğin Azmi’ bölümü ile açıyor. Glasgow merkezli Glitch Kuir Film Festivali’nin 6. Pembe Hayat KuirFest için hazırladığı özel seçki, ırkçılık ve cinsiyetçilikle mücadeleyi tartışan güçlü kısalardan oluşuyor. Animasyon, belgesel gibi türlerin yanı sıra şiirsel anlatımıyla da dikkat çeken filmlerin yer aldığı seçki festivalin Ankara ayağında büyük ilgi gördü.

Jason’ın Portresi (Portrait of Jason, 1967)

‘Kuir Belgeseller’den Şimdi Kim Sevecek Beni? (Mi Yohav Otti Akhshav?, 2016) 20 yıl önce eşcinsel olduğunu açıkladığı için İsrail’de ailesiyle birlikte dâhil olduğu kibutzun kurallarına karşı geldiği gerekçesiyle sürülen ve ailesi tarafından yalnız bırakılan Saar’ın hikâyesini anlatıyor. HIV pozitif olduğunu öğrenen Saar, hayatını gözden geçirmeye karar verir. Artık ailesinin yerine geçmiş olan Londra Eşcinsel Erkekler Korosu’ndaki arkadaşlarının sıcak desteğiyle İsrail’deki ailesiyle barışmak üzere bir yolculuğa çıkar. Film, prömiyerini 66. Berlinale’de gerçekleştirdi ve Panorama bölümü  İzleyici Ödülü’nün sahibi oldu.

Bugün ‘qÜLT’ bölümünden, Ingmar Bergman’ın “hayatımda gördüğüm en sıradışı film”  diye tarif ettiği Jason’ın Portresi (Portrait of Jason, 1967) gösterilecek. Baldwin’in yaşadığı dönemi, 1960’ların New York’unu, eğlence dünyasından siyah eşcinsel bir erkeğin gözünden aktaran Shirley Clarke imzalı filmi, 50. yılı için restore edilen kopyasından izleme fırsatını kaçırmayın.

Festivalin her yıl dünya festivallerinde öne çıkan uzun metraj kurmaca yapımları izleyicisiyle buluşturduğu ‘Gökkuşağının Altında’ bölümünde bugün Kerem Sanga’nın anlatım tarzındaki tazelik ve çok katmanlı hikâyesiyle geçtiğimiz yıl Sundance Film Festivali’nde Seyirci Ödülü’nü kazanan filmi  Sevdiğim İlk Kadın (First Girl I Loved, 2016) gösterilecek. Tatlı ve kalbe dokunan bu ilk aşk, büyüme ve açılma hikâyesi izleyicilerin favorilerinden biri olacak gibi görünüyor.

Festival bu yıl, son zamanlarda LGBTİ karakterlere ve hikâyelerine ev sahipliği yapan en önemli bağımsız dijital mecralardan biri haline gelen internet dizilerine yakından bakıyor. Programda özel bir ilgiyi hak eden ‘Kuir Diziler’ kapsamında bu ezber bozan yapımlardan ikisi KuirFest seyircisiyle buluşacak.

Çeşitli yaşlardan lezbiyen, biseksüel, heteroseksüel altı arkadaşın hayatına odaklanan komedi dizisi Kadın/Kadına (Féminin/Féminin, 2014) bugün saat 19.30’da kadın izleyicilere açık bir gösterimle Feminist Mekân’da olacak. Her bölümde, Montreal’de yaşayan bu altı kadından birinin hikâyesini merkeze alan dizi, mizahi olduğu kadar dokunaklı ânlarıyla da kurmaca ve gerçeğin sınırlarında dolaşan bir yapım.

Geçtiğimiz yıl KuirFest’te büyük ilgi toplayan Brezilya yapımı Kıyı (Beira-Mar, 2015) filminin yönetmenleri Filipe Matzembacher ve Marcio Reolon imzalı Yuva (The Nest, 2016) ise ordudan kaçan genç bir askerin, Bruno’nun kendini keşfetme sürecini anlatıyor. Uzun yıllar görmediği erkek kardeşini bulmak üzere yola çıkan Bruno, gittiği şehirde kardeşine ulaşamasa da kendini yepyeni bir ailenin içinde bulur. Kardeşinin arkadaşlarından oluşan bu kuir komünite içinde Bruno, hem cinselliğini yeniden keşfedecek hem de kardeşine hiç olmadığı kadar yakın hissedecektir. Bir kendini bulma hikâyesi olan Yuva, geçtiğimiz yılın en dikkat çeken LGBTİ temalı internet dizilerinden biri oldu. Bugün saat 21.30’da Pera Müzesi’nde izleyebilirsiniz.

PERA MÜZESİ
13.30 Glitch FF Seçkisi: Belleğin Azmi
15.30 Şimdi Kim Sevecek Beni?
17.30 Jason’ın Portresi 50. Yıl Özel Gösterimi
19.00 Sevdiğim İlk Kadın
21.30 Yuva

FEMİNİST MEKÂN
19.30 Kadın/Kadına

Ayrıntılı bilgi ve festival programı için: www.pembehayatkuirfest.org

 

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.