EnerjiManşet

Trump’ın kararları KXL ve DAPL boru hattı projeleri onaylandı anlamına gelmiyor

0

Donald Trump’ın ABD Başkanlığını devraldıktan sonra imzaladığı idari kararlar arasında Keystone XL (KXL) ve Dakota Access petrol boru hattı (Dakota Acces Pipe Line – DAPL)  projelerinin tekrar hayata geçirilmesine ilişkin kararlar da yer alıyordu.  Yapılmaları halinde sadece ABD’yi tehdit etmekten öte gezegen üzerindeki canlı yaşamı tehlike altına sokacak her iki proje de Başkan Obama döneminde veto edilmişti.

Dakota Petrol Boru hattına karşi çıkan Su Koroyucuları İngilizce ve Siyu dillerinde amaçlarını özetliyor, “Biz suyu korumak için buradayız”

Trump’ın Başkanlık koltuğunu devraldıktan sonra böyle bir hamle yapması bekleniyordu; ancak, Donald Trump’ın kararı boru hattı projelerinin yolunun tekrar açsa da birçok haberde verilenin aksine boru hatlarının onaylanması anlamına gelmiyor.

Her şeyden önce KXL boru hattını yapmak isteyen TransCanada şirketinin tekrar başvuru yapması gerekiyor. Şirket başvuru yaparsa bu kez projede ABD menşeli çelik kullanılması ve ihracat kısıtlamaları gibi şartlarla karşılaşacak. Bu koşulların şirketi başvurmaktan alıkoyup koymayacağı henüz belirsizliğini koruyor.

İkincisi ABD sisteminde Federal karar kendi başına yeterli değil. KXL projesinin Güney Dakota ve Nebraska eyaletlerinde tekrar gerekli izinleri alması gerekiyor zira eski izinler artık yürürlükte değil.

Üçüncü olarak, hem KXL hem DAPL projeleri için ilgili yerli kabileler ve toprak sahiplerinin işletebileceği hukuki mekanizmalar bulunuyor. Benzer çekilde çevre gruplarının da önünde hukuki mücadele yöntemleri bulunuyor.

Son olarak her iki projenin de büyük toplumsal muhalefet ile karşılaştığını unutmamak gerekiyor. KXL ve DAPL projelerine karşı sayı olarak ABD yönetimine tarihte eşi benzeri görülmemiş sayıda itiraz yapılmıştı. Greenpeace ABD’nin, Trump’ın KXL ve DAPL kararları üzerine Beyaz Saray yakınlarındaki bir vinç üzerine açtıkları dev DİREN (Resist) yazısı gösteriyor ki Trump hükümeti kendi saflarını belirlerken karşısında da saflar sıklaşıyor.

 

(Yeşil Gazete)

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.