ManşetTarım-Gıda

Greenpeace’in “yutmayız” kampanyasına haksız rekabet davası

0

Greenpeace’in insan sağlığına uygun şekilde tavuk yetiştirilmesi için başlattığı “yutmayız” kampanyası sonrası Keskinoğlu Tavukçuluk’un açtığı “haksız rekabet” davasının ilk duruşması yapıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, aktivistler Melda Elif Keskin, Aykut Uluer, Ayyüce Özdemir ve Ece Ünver hakkında soruşturma başlatmıştı.

Hürriyet’den Damla Güler’in haberine göre Greenpeace yetkilileri yaptığı savunmada, “Tavuklar ilaç verilerek büyütülüyor. Tavuklar da yumurtalar da insan sağlığına zararlı” dedi. Greenpeace 2016 yılında “Yutmayız” kampanyası başlatarak Türkiye’deki tavukçuluk sektörüne bir çağrıda bulunarak; “Firmalarından üretim koşullarını insan sağlığı ve çevreyi gözetecek şekilde dönüştürmeleri” talebini iletti.

Greenpeace bu kapsamda hazırladığı çağrı metnine de Türkiye’de tavuk enstitüsünün yüzde 85’ini oluşturan 7 firmaya seslenerek ‘öncü olun’ dedi. Çağrı metninde logosu yer alan firmalardan Keskinoğlu Tavukçuluk Greenpeace hakkında suç duyurusunda bulunarak, “haksız rekabet” gerekçesiyle dava açtı. Açılan davanın ilk duruşması bugünİstanbul 61. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Tarafların hazır olduğu duruşmada Greenpeace 3 yetkilisi savunmasını yaptı.

Duruşmada savunma yapan Greenpeace yetkilisi sanık Ece Ünver Mataracı çağrı metni ile taleplerini dile getirdiklerini belirterek, “İthal GDO yerine ürünler yerine yerel ürünler kullanılmasını istedik. Taleplerimiz kimyasal ilaç tüketiminin azaltılmasıydı” dedi.Sanık Ayyüce Özdemir Ökten ise, davanın haksız rekabet davası olduğunu belirterek, “Fakat biz Keskinoğlu firması ile aynı sektörde çalışmıyoruz. Ortada bir hasız rekabet de olamaz” ifadelerin kullandı.

Tavukların hızla büyütülmesi için antibiyotik kullanıldığını anlatan sanık Melda Elif Keskin de, “Hiçbir zaman 42 günde tavuk büyüyemez. İlaçlar verilerek büyütülmektedir. Yedikleri şey tavukların etine geçtiği için oradan da bizim bünyemize girmektedir. Çok dar ortamda büyümekteler. Yumurta sektörü de aynı şekilde insan sağlığına zararlı olmaktadır” dedi. Firmaların üretim koşullarının dönüşmesi için kampanya başlattıklarını söyleyen Keskin, “7 büyük firmaya da çağrı yapıldı. Sadece Keskinoğlu firmasını hedef almış değiliz” dedi. Alınan savunmaların ardından mahkeme duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

 

(Hürriyet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.