LGBTİ+Manşet

2016 Trans Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan aktivistlerin ilk duruşması görüldü

0

2016 Trans Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan dokuz kişinin yargılandığı davanın ilk duruşmasında sanık avukatları suçun oluşmadığını belirterek beraat talep etti. Duruşma 24 Mayıs’ta devam edecek.

19 Haziran 2016 Trans Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan dokuz kişi hakkında 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması görüldü.

Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde 60. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada yedi sanık karakol ifadelerini tekrarladı, polisin hakaret, tehdit, şiddet ve ters kelepçeye maruz kaldıklarını anlattı. Sanık avukatları ifade vererek suçun oluşmadığından bahisle beraat istedi.

Mahkeme, duruşmaya gelemeyen iki sanığın ifadesinin alınması için duruşmayı 24 Mayıs saat 11.30’a bıraktı.

Valilikçe yasaklanan, polis tarafından engellenen 7. Trans Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınanlar  İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde ifade verdikten sonra geç saatlerde serbest bırakılmıştı.

Avukatlar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Rusya ve Gürcistan’daki onur yürüyüşlerini engellenmesi ve saldırılar hakkındaki kararlarını da mahkemeye sundular.

Kaos GL’de yer alan bilgilere göre Rusya’daki Onur Yürüyüşünün engellenmesi ve yürüyüşe yapılan saldırıyla ilgili Alekseyev v. Rusya kararında mahkeme 2006, 2007 ve 2008 Moskova Onur Yürüyüşleri’nin yasaklanmasının AİHS’in 11. maddesini açıkça ihlal ettiğine karar verdi.

Identoba ve Diğerleri v. Gürcistan kararında da özellikle saldırı sırasında söylenen homofobik cümleleri dikkate alarak, LGBTİ’lerin gösteri sırasında maruz kaldıkları şiddeti, o sırada duydukları korkuyu ve hissettikleri aşağılanmayı 14. maddeyle bağlantılı olarak 3. maddenin ihlali kabul ederek ayrımcılık yasağı kapsamında değerlendirdi.

 

(Bianet, Kaos GL)

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.