Kültür-SanatManşet

Pembe Hayat Kuirfest 26 – 28 Ocak tarihlerinde İstanbul’da

0

Pembe Hayat KuirFest 12-19 Ocak tarihleri arasında Ankara’daki programıyla başladığı festival yolculuğuna İstanbul’da devam ediyor. Festival bu yıl kuir dayanışmayı güçlendirmek üzere gösterimlerini ücretsiz olarak gerçekleştiriyor! KuirFest İstanbul’daki gösterimleri için izleyicilerini Pera Müzesi, Fransız Kültür Merkezi ve Feminist Mekân’a bekliyor.

KuirFest’in programı dünya festivallerinden ödüllü uzun metraj, belgesel, animasyon ve kısa filmler, sinema tarihinin yönünü değiştiren kült yapımlar, LGBTİ temalı internet dizileri ve dünyanın dört bir yanından programcılarla birlikte hazırlanan uluslararası seçkilerle kimlik, ırk, aşk, dostluk, aile, büyüme, ayrımcılık, direniş, sanat, dönüşüm gibi temalar etrafında umudun ve mücadelenin gücünü yansıtıyor.

‘Gökkuşağının Altında’n En Güzel Renkler İstanbul’da

Festivalin altı yıldır değişmeyen bölümlerinden ‘Gökkuşağının Altında’ yıl boyunca dünya festivallerinde dikkat çeken, ödül kazanan uzun metraj kurmaca yapımları İstanbul’daki izleyicisiyle buluşturacak. Bölümün en dikkat çeken filmlerinden, prömiyerini 72. Venedik Film Festivali’nde gerçekleştiren ve interseks bir bireyin kendini ve bedenini keşfetme hikâyesine odaklanan Arianna (2015); kendine has mizahı ve sosyal medyanın yaratıcı kullanımıyla dikkat çeken, ilk aşkın heyecanlarını çağdaş ve bir o kadar içten anlatışıyla geçtiğimiz yıl Sundance Film Festivali’nde Seyirci Ödülü’ne lâyık görülen, Kerem Sanga imzalı Sevdiğim İlk Kadın (First Girl I Loved, 2016) ve 66. Berlin Film Festivali’nden Teddy Ödülü’yle dönen, KuirFest’in açılış filmi Asla Yalnız Olmayacaksın (Nunca vas a estar solo, 2016) İstanbullu sinemaseverlerle buluşacak.

Kuir Belgeseller

Festivalin büyük ilgi gören bölümlerinden ‘Kuir Belgeseller’ de İstanbul’a geliyor! Cinsiyet geçiş sürecindeki Bennett Wallace’ın, endişeli annesiyle dönüşen ilişkisinde çıkış yolu ararken yaşadıklarına odaklanan trans dayanışması hikâyesi Delikanlının Hası (Real Boy, 2016), 17-19 yaşlarında çeşitli cinsiyet kimliklerine sahip gençlerle yapılan röportajlara dayanan Tayland yapımı #BKKY (2016), prömiyerini 66. Berlinale’de gerçekleştiren ve Panorama bölümü İzleyici Ödülü’nün sahibi olan Şimdi Kim Sevecek Beni? (Mi Yohav Otti Akhshav?, 2016) ve çok satan kitaplara imza atmış meşhur bir yazar olan 13 yıllık hayat arkadaşını bir kıskançlık krizi sırasında katleden bir adamın hikâyesini çarpıcı ve duru üslubuyla aktaran, Selânik Belgesel Film Festivali’nde FIPRESCI ödülüne ve Oslo/Fusion Film Festivali’nde Belgesel Jüri Ödülü’ne lâyık görülen suç belgeseli Ne Yaptı? (What He Did, 2015) festivalin üç günlük İstanbul programında yerini aldı.

Amerika’dan Türkiye’ye: Baldwin’in İzinde

Ünlü yazar ve aktivist James Baldwin için hazırlanan seçki Ankara’dan sonra şimdi de İstanbul’da. Seçki, cinsellik ve kimlik konularını işleyen romanları ve ırkçılığa karşı insan haklarını savunan yazılarıyla tanınan James Baldwin’in Amerika’dan İstanbul’a uzanan hayatı ve eserlerinden izlerin peşine düşüyor. Aykan Safoğlu’nun James Baldwin ile kurgusal bir diyaloğu konu alan otobiyografik filmi Kırık Beyaz Laleler (Off-White Tulips, 2013), geçtiğimiz yaz hayatını kaybeden ünlü fotoğrafçı Sedat Pakay’ın Baldwin’in İstanbul’daki günlerini belgelediği filmi Başka Bir Yerden: James Baldwin (James Baldwin: From Another Place, 1973) ve Baldwin’in bugün de güncelliğini ve provokatif yanını koruyan fikirlerini kendi ağzından duymamıza fırsat yaratan Baldwin’in Zencisi (Baldwin’s Nigger, 1968) Pera Müzesi’nde izlenebilir.

qÜLT

qÜLT’ bölümünün Ankara’da büyük ilgi gören filmleri, Ingmar Bergman’ın “hayatımda gördüğüm en sıradışı film” diye tarif ettiği Jason’ın Portresi (Portrait of Jason, 1967) ile arşiv ve bellek arasındaki çelişkili ilişkiyi gözler önüne seren, 1996 yılında Berlin Film Festivali’nde Teddy Ödülü’nü kazanan Karpuz Kadın’ı (Watermelon Woman, 1996) yenilenmiş kopyalarından izleme fırsatını kaçırmayın!

Marie Losier Filmleri Fransız Kültür Merkezi’nde

Fransız yönetmen ve küratör Marie Losier, filmlerinden oluşan iki seçkiyle Ankara’dan sonra İstanbul’da. ‘Marie’nin İlham Perileri’ adını taşıyan ilk seçkide ünlü yönetmenin, öncü avangart yönetmenlerin coşku dolu portrelerini, belgeseli kendi avangart tarzıyla birleştirerek filme aldığı yapımlar, ‘Marie’nin Düşler Ülkesi’ adlı seçkide ise yönetmenin birçok formatı ve sinemasal anlatıyı bir araya getirdiği çalışmaları Fransız Kültür Merkezi’nde gösterilecek.

Kuir Diziler

Son yıllarda LGBTİ karakterlerin ve hikâyelerinin özgürce ifade edilmeye başlandığı platformların başında gelen internet dizileri bu yıl KuirFest’in radarına girdi. ‘Kuir Diziler’ bölümü kapsamında çeşitli yaşlardan lezbiyen, biseksüel, heteroseksüel altı arkadaşın hayatına odaklanan Kadın/Kadına (Féminin/Féminin, 2014) ve uzun yıllar görmediği erkek kardeşini bulmak üzere yola çıkan Bruno’nun kendini keşfetme hikâyesini anlatan ve geçtiğimiz yılın en çok ilgi çeken LGBTİ dizilerinden olan Yuva (The Nest, 2016) izlenebilir. Kadın/Kadına, Feminist Mekân’da gerçekleşecek özel bir gösterimde kadın izleyicileriyle buluşacak.

Glitch Film Festivali Seçkisi: Belleğin Azmi

KuirFest, dünya sinemasından seçkileri ve çeşitli festivallerden programcıları ağırlamaya devam ediyor. Glasgow merkezli Glitch Kuir Film Festivali’nin 6. Pembe Hayat KuirFest için hazırladığı ‘Belleğin Azmi‘ seçkisi, ırkçılık ve cinsiyetçilikle mücadeleyi masaya yatırıyor.

arşiv-i lubun

Festival bu yılki programının tümünde arşiv, bellek ve tarih yazımı konularına özel bir ilgi gösteriyor. Bu çerçevede ayrıca bir seçki de hazırlandı. 8 mm ev filmlerinden, tanıdık olduğumuz film sahnelerine sesini ekleyip kendi tarihlerinin peşine düşenlere ve farklı türden arşiv materyalini kolajlayıp yepyeni bir anlatı oluşturan, arşivin kendisini lubunyalaştıran farklı filmlere yer veren arşiv-i lubun seçkisi hatırla(t)ma ve unut(tur)ma politikalarına da lubunca bir yanıt arıyor.

Ayrıntılı bilgi ve festival programı için: www.pembehayatkuirfest.org

 

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.