Hafta SonuKitapManşet

Son dönemin Yeşil Kitapları

0

Dünyanın Durumu 2016
Bir kent sürdürülebilir olabilir mi? 

Dünyanın geleceği kentlerde… Günümüzde dünya nüfusunun yarısından fazlası, yani 3.9 milyar insan kentlerde yaşıyor ve bu nüfusun 2050 yılına kadar ikiye katlanması bekleniyor. Bu büyümeyle birlikte yaşanabilir, adil ve sürdürülebilir şehirler nasıl düzenlenecek? Gerekli sosyal ve fiziksel altyapıya nasıl yatırım yapacağız? Elinizdeki kitap, insanlık tarihi boyunca şehirlerin izlerini sürerken sürdürülebilir kentleşmenin esaslarını irdeliyor. Kentsel sürdürülebilirlikte biyolojik çeşitliliğin rolü, kent ekonomisi, tüketim ve enerji kullanımı gibi şehirlerin temel yapısal unsurlarını inceliyor. Kitabın ‘Kent Profili’ bölümlerinde, kentsel sürdürülebilirliği konu alan en özgün projelerde çalışan profesyoneller, birinci elden deneyimlerini paylaşıyor. Ahmedabad, Freiburg, Şanghay gibi oldukça farklı kentlerin başarı öykülerini anlatıyor. Kent sakinlerinin şehirlerini iyileştirmek için nasıl harekete geçtiğini dile getiriyor.

Dünyanın Durumu 2016: Bir Kent Sürdürülebilir Olabilir mi?, atık yönetiminin zorluklarından toplu taşımanın geliştirilmesine, halkın karar alma süreçlerine katılımına kadar değişik konuları inceliyor. Toplulukların karşılaştığı büyük zorluklara karşı yeni geliştirilen ve umut vaat eden çözümleri keşfederken günümüz kentlerinin anlık görüntüsünden yarının sürdürülebilir küresel şehir vizyonuna doğru nasıl yol alacağımız sorusuna odaklanıyor.

 

Dünyanın Durumu 2016
Bir kent sürdürülebilir olabilir mi?
WorldWatch Enstitüsü
Çeviren: Duygu Kutluay
İş Bankası Yayınları
2017

 

Küresel İklim Değişikliği ve Etkileri

2015 yılında hayatını akybeden Türkiye Çevre Vakfı’nın kurucularından ve 37 yıl boyunca Vakfın Genel Sekreterliğini yürütmüş olan Engin Ural’ın anısına hazırlanan “Küresel İklim Değişikliği ve Etkileri” konulu kitap yayınlanmıştır. Kitapta küresel iklim değişikliğinin nedenleri ile çevresel, ekonomik ve sosyal alanlardaki önemli sonuçlarına ilişkin araştırma ve değerlendirmeler yer almaktadır.

 

Küresel İklim Değişikliği ve Etkileri
Kollektif Çalışma.
Türkiye Çevre Vakfı Yayını
2016

 

 

Kıyamet Koparken

Derin ekolojist ya da külyutmaz bir doğrucu davut Derrick Jensen’in yazıp Stephanie McMillan’ın çizdiği sert bir çizgi öykü, Kıyamet Koparken. Jensen her zamanki uzlaşmaz tarzıyla modern endüstriyel toplumun riyakâr ahlakına verip veriştiriyor. Dünyadışı robotların dünyayı sömürmesi kurgusu üzerinden gelişen hikâye, dünyayı kurtarmanın peşindeki biri iyimser biri karamsar iki küçük kız çocuğunun konuşmaları üzerinden ilerliyor. Anlatının hedefinde özellikle artık ulusötesi şirketlerin bile ağzından hiç düşmeyen çevrecilik, sürdürülebilirlik anlayışı var. Çevreci krediler, çevreci iş modelleri, çevreci inovasyonlar gibi yeni söylemler, tıkanan kapitalizmde yeni iş fırsatları olarak karşımıza çıkmakta. Öykü boyunca, ampulleri değiştirmek, daha az su harcamak, çöplerini geri dönüşüme atmak gibi yaşadığımız derin krizi bireylerin omuzlarına yıkan anlayışın saçmalığı ve vahşi ekonomist anlayışı dönüştürmeden hiçbir şeyin iyileşemeyeceği gündelik örneklerle gayet hoş anlatılıyor.

 

 Kıyamet Koparken
Derrick Jensen, Stephanie McMillan
Çevirmen: İnan Mayıs Aru
Kaos Yayınları
2016

 

Derleyenler: Hira Doğrul / Barış Gençer Baykan

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.