ManşetTürkiye

HDP’nin Dink cinayetine ilişkin önerisi reddedildi

0

TBMM Genel Kurulunda, HDP Grubu’nun Hrant Dink cinayetinin araştırılmasıyla ilgili önergenin gündeme alınmasına ilişkin önerisi kabul edilmedi.

 

Danışma Kurulu toplanamadığından, Genel Kurulun onayına sunulan öneri üzerinde ilk sözü alan HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, Hrant Dink cinayeti ve  sonrasındaki yargı sürecine işaret etti.

Devletin Dink cinayetinden haberdar olduğunu, ancak engellemek için hiçbir şey yapmadığını belirten Kerestecioğlu, cinayeti işleyenlerin ve arkasındaki güçlerin bir an önce ortaya çıkarılmasını talep etti.

Dink ile ölümünden kısa süre önce yaptığı röportajdan bölümler okuyan Kerestecioğlu, cinayetin aydınlatılması için Meclisin de devreye girmesi ve bir araştırma komisyonu kurulması gerektiğini belirtti.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da öneriye ilişkin konuşmasının başında, Dink’e yapılan saldırıyı kınadığını, ailesine taziyelerini ilettiğini söyledi. Akçay Öneri metninde yer alan “devletin cinayeti bildiği” yönündeki ifadeyi kabul etmediğini söyledi.

HDP Grup Başkanvekili Kerestecioğlu, Akçay’ın konuşmasının ardından yerinden söz alarak, önergedeki devletin bilmesi ifadesiyle devletin karanlık odaklarının kastedildiğini, çünkü hala açıklığa kavuşturulamayan, ulaşılamayan noktalar bulunduğunu dile getirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise öneri üzerindeki konuşmasına”bir dostun arkasından konuşmak zor” diyerek başladı.

Cinayetin hazırlanışından işlenmesi ve yargı sürecine kadar tüm aşamalarının AK Parti iktidarı döneminde yaşandığını ifade eden Tanrıkulu, bu nedenle iktidarın sorumluluğunun büyük olduğunu söyledi.

Olayın yargı sürecini de eleştiren Tanrıkulu, devletin çeşitli mekanizmalarına çöreklenen karanlık güçlerin cinayetin işlenmesini görmezden geldiğini, ardından yargı aşamasında da etkili olduklarını belirtti.

Tanrıkulu, Dink’in katledilmeden önce yazdığı ‘ruh halimin güvercin tedirginliği’ yazısından da bir bölüm okudu.

Birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı da Hrant Dink cinayetine ilişkin ilk duruşmaları partisi adına Başbakan’ın bilgisi dahilinde izlediğini hatırlatarak, “Hrant Dink’i sevgi ve saygı ile anıyorum. Onu unutmayacağız” dedi.

AK Parti Bursa Milletvekili Zekeriya Birkan ise Dink’in öldürülmesinin ve benzeri suikastların Türkiye’nin birlik ve beraberliğini hedef alan alçakça cinayetler olduğunu kaydetti. Birkan, ülkenin bu tür oyunlara gelmeyeceğini, dostluk ve kardeşlikten ayrılmayacağını belirtti.

HDP Grup önerisi, görüşmelerin tamamlanmasının ardından reddedildi.

 

(AGOS)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.