Kültür-SanatManşet

Pembe Hayat KuirFest’te ikinci gün: 14 Ocak

0

Pembe Hayat KuirFest Ankara’daki ikinci gününde takipçilerine ödüllü uzun metraj kurmaca ve belgesel yapımlar, kısa filmler ve özel seçkilerle dolu bir program sunuyor.

Kuir kültürü yaygınlaştırmak ve toplumsal dayanışmayı genişletmek amacıyla bu yıl ücretsiz olarak gerçekleştirilen etkinlik ve gösterimleri, 19 Ocak’a kadar Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Haymatlos Mekân’da takip edebilirsiniz.

‘Amerika’dan Türkiye’ye: Baldwin’in İzinde’

Bugün, festival programının en özel seçkilerinden ‘Amerika’dan Türkiye’ye: Baldwin’in İzinde’ başlıklı bölüm izleyicilerle buluşacak. Ünlü yazarın yaşamı, mücadelesi ve fikirlerinin izini süren bölüm bizleri, Baldwin’in dünyanın hiçbir zaman egemenden ibaret olmadığını ve hayatta olduğumuz sürece mücadeleye devam etmemiz gerektiğini hatırlatan sözlerinden ilhamla bugüne bakmaya davet ediyor. Seçki kapsamında bugün, Aykan Safoğlu’nun Oberhausen Uluslararası Kısa Film Festivali’nde Özel Jüri Ödülü alan ve James Baldwin ile kurgusal bir diyaloğu konu alan filmi Kırık Beyaz Laleler (Off-White Tulips, 2013), geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden ünlü fotoğrafçı Sedat Pakay’dan James Baldwin’in İstanbul’daki günlerini belgeleyen James Baldwin: Başka Bir Yerden (James Baldwin: From Another Place, 1973) ve aktivist, komedyen Dick Gregory’nin James Baldwin ile 1960’ların İngiltere ve Amerika’sındaki siyah kimliği hakkında gerçekleştirdiği bir tartışmayı belgeleyen filmi Baldwin’in Zencisi (Baldwin’s Nigger, 1968) gösterilecek. Gösterimlerin ardından yönetmen ve sinema yazarı Zeynep Dadak’ın da katılımıyla hep birlikte Baldwin’i konuşacağız.

‘Kuir Belgeseller’

Festival programında bugün dünya festivallerinde ses getiren yapımların yer aldığı ‘Kuir Belgeseller’ bölümü dikkat çekiyor. Ünlü bir yazar olan 13 yıllık hayat arkadaşını bir kıskançlık krizi sırasında öldüren Jens Michael Shau’nun hikâyesini anlatan Ne Yaptı? (What He Did, 2015) bölümün en heyecan verici filmlerinden. Danimarka yapımı suç belgeseli, yönetmen Jonas Poher Rasmussen’in katılımıyla gösterilecek. Film, DokFilm, Hot Docs ve Queer Lisboa gibi festivallerde gösterildi, Selânik Belgesel Film Festivali’nde FIPRESCI ödülünün ve Oslo/Fusion Film Festivali’nde Belgesel Jüri Ödülü’nün sahibi oldu. Delikanlının Hası (Real Boy, 2016) kimlik ve geçiş temalarını merkezine alarak, anne-evlat ilişkisi ve trans dayanışması etrafında örülen bir birlikte büyüme ve dönüşme hikâyesi olarak dikkat çekiyor. Daha önce iki kez Teddy Ödülü’ne lâyık görülen ünlü yönetmen Sébastien Lifshitz’in Cannes Film Festivali’nde ‘Kuir Palmiye’ ödülünü kazanan filmi Therese’in Hayatları (Les vies de Thérèse, 2016) ise Ankara’daki ilk gösterimini İKSV işbirliğiyle KuirFest kapsamında gerçekleştirecek. Belgesel, LGBTİ hakları mücadelesi tarihinin önemli isimlerinden Thérèse Clerc’in hayatının son dönemine odaklanıyor.

‘Ğ’

Türkiye’den uzun metrajların gösterildiği ‘Ğ’ bölümü kapsamında bugün, !f İstanbul’da Keş!f ödülünü kucaklayan Veşartî (Gizli, 2015) gösterilecek. Ali Kemal Çınar’ın ikinci uzun metrajı olan Veşartî, 30 yaşına geldiğinde bir kadına dönüşeceğini öğrenen bir gencin hikâyesini anlatıyor. Film Kürt sineması içinde farklı arayışıyla dikkat çekerken, yalın dünyasıyla da sevilen bir yapım oldu.

‘Gökkuşağının Altında’

Dünya festivallerinden ödüllü filmlerin yer aldığı ‘Gökkuşağının Altında’ bölümü bugün Kerem Sanga’nın yeni bir romansın ilk heyecanlarına ve yüzyıllardır tadılan aşk acısına dair çağdaş ve bir o kadar lezzetli bir perspektif sunduğu filmi Sevdiğim İlk Kız (First Girl I Loved, 2016) gösterilecek. Filmin, kendine has mizahı ve sosyal medyanın yaratıcı kullanımıyla yıl boyu festivallerde dikkatleri üzerine topladı ve Sundance Film Festivali’nde Seyirci Ödülü’nün sahibi oldu.

Ayrıca….

‘Kuir Kısalar Yarışması’ndan filmlerin gösterimi bugün de devam ediyor. Yarışmanın jürisi Zeynep Dadak, Jonas Poher Rasmussen ve Özge Çelikaslan’dan oluşuyor. Kazanan, festivalin son günlerinde belli olacak.

Ayrıntılı bilgi ve festival programı için: www.pembehayatkuirfest.org

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.