ManşetTürkiye

Anayasa değişikliği teklifinin 5. maddesi kabul edildi

0

TBMM Genel Kurulu’nda gerginliğin tırmandığı anayasa değişikliği teklifinin birinci tur oylamasında 5. madde de kabul edildi. Çarşamba gecesi Meclis’te Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekillerinin kürsüyü çembere alarak protesto etmesi üzerine bir kez daha vekiller arasında arbede yaşandı.

Anadolu Ajansı (AA), iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) vekillerinin CHP’lileri kürsüden uzaklaştırmaya çalıştığını, bunun üzerine Meclis’te çıkan “yumruklaşmaya varan kavgalarda bazı milletvekillerinin yaralandığını” bildirdi.

CHP milletvekilleri’nin katılmadığı ve 343 oyla kabul edilen 5. maddede TBMM’nin görevleri ve yetkileri sıralanıyor.

Öte yandan, gazetecilere konuşan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin teklifin Meclis’ten geçmemesi halinde “parlamentonun yenilenmesi gerektiğini” söylediği aktarıldı.

CHP’liler kürsüyü çembere aldı, AKP’liler müdahale etti

AA’nın haberine göre, 5. maddeyle ilgili oylamalarda CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in “Televizyon kapalıyken göz görmeden kendi kendinizi imha etmeye çalışıyorsunuz… Halkın kürsüsünün vazifesini yerine getirmek için halkın kürsüsünü sizden koruma altına alıyoruz” diyerek AKP’yi eleştirmesinin ardından, CHP’li vekiller kol kola kürsüyü çembere aldı.

AKP milletvekilleri ise kürsü ile Başkanlık Divanı arasına geçerek, CHP’lileri uzaklaştırmaya çalıştı.

Haberde, “Kavga sırasında milletvekillerinin konuşma yaptığı kürsü ve ses sistemi zarar görerek çalışamaz hale geldi. Kürsünün yerinden çıktığı görüldü. Genel Kurul salonunun bazı yerlerinde de hasar oluştu. ” ifadeleri yer aldı. Oylama zarflarının atıldığı kupaların milletvekilleri tarafından birbirine atıldığı aktarıldı.

AKP’li vekiller ise, “kürsü işgalinin kabul edilemez olduğunu” söyleyerek CHP’yi eleştirdi.

Bahçeli: Anayasa değişikliği teklifi geçmezse Meclis yenilenmeli

Hürriyet gazetesinin haberine göre, meclis kulisinde gazetecilere konuşan MHP lideri Bahçeli’nin teklifin Meclis’ten geçmemesi halinde “parlamentonun yenilenmesi gerektiğini” söyledi.

Gizli oy tartışmaları nedeniyle AKP ve CHP’li vekiller arasında tekrarlanan gerginlikle ilgili Devlet Bahçeli’nin “Gerilim stratejisi izleniyor, buna son verilmeli” dediği aktarıldı.

AA’nın haberinde Bahçeli’nin teklifinin Meclisten geçmemesi ihtimaline ilişkin “Meclis çalışamaz hale geldiği için çalışabileceği bir zemin aranır, millet iradesine gidilir” ifadelerine yer verildi.

Meclis kulislerinde gazetecilere konuşan Bahçeli, “Kabul ve ret lotosu oynanıyor. Bu gerilim referandumda Türkiye’ye yansır. Referandum yolu açık olarak kabul edilecek gibi” dedi.

MHP’li vekillerin oylarına yönelik fire tartışmasına değinen Bahçeli, “Fireyi mercekle aramak gerek. Oylamada ani iniş ve çıkış beklemiyorum” diye konuştu.

Bahçeli’nin ayrıca, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile görüştüğü, tutuklu Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı HDP’li Ahmet Türk hakkında ise “Hasta ve tutuksuz yargılanmalı” dediği öğrenildi.

3., 4. ve 5. maddeler kabul edildi

Öte yandan, anayasa değişikliği teklifinin 3. ve 4. maddelerinin ardından 5. maddesi de 343 oy ile kabul edildi

CHP ve AKP’li vekiller arasında gerilimin zirveye çıktığı görüşmelerde, CHP milletvekilleri Meclisin görev ve yetkilerinin sıralandığı 5. maddenin oylamasına katılmadı.

Teklifin “TBMM ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 5 yılda bir, aynı gün yapılmasını” öngören 4. maddesi, 343 oyla kabul edilmişti. Bu madde, süresi biten milletvekillerinin yeniden seçilmesinin de önünü açıyor.

Teklif paketinin 3. maddesi de, AKP ve CHP’li vekiller arasındaki kavganın ardından yeniden yapılan oylamada 341 oyla kabul edilmişti. Seçilme yaşının 25’ten 18’e düşürülmesini öngören 3. maddeye 139 milletvekili ret oyu verdi.

Meclis’te 3. madde oylanacakken, gizli oylama tartışması arbedeye yol açtı ve bazı vekiller arasında yumruklaşma yaşandı. Tartışma kavgaya dönüşünce oy sandıkları emanete alındı. Arbede sırasında AKP, CHP ve MHP Genel Başkanları da salondaydı.

Yaşanan kavga nedeniyle oturuma bir süre ara verildi. Daha önce kullanılan oylar imha edilerek oylama yeniden yapıldı. 3. maddede “askerlikle ilişiği olanların” milletvekili adaylığına başvuramaması da öngörülüyor.

İlk iki madde dün kabul edilmişti

Dün yapılan oylamada değişiklik teklifinin ilk iki maddesi kabul edilmişti.

Yargı ile ilgili düzenlemeyi içeren birinci maddenin oylamasına, toplam 484 milletvekili katılmıştı. 347 milletvekili kabul oyu kullanırken, 132 milletvekili ret oyu kullanmıştı. 2 milletvekili çekimser kalırken 1 oy geçersiz sayılmıştı.

Teklifin birinci maddesi şöyle: 7/11/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 9 uncu maddesine “bağımsız” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve tarafsız” ibaresi eklenmiştir.

Teklifin ikinci maddesi de 343 oyla kabul edilmişti.

480 milletvekilinin katıldığı ikinci maddeye ilişkin oylamada 133 ret, 1 çekimser, 2 boş, 1 de geçersiz oy çıktı.

İkinci madde milletvekili sayısının 550’den 600’e çıkarılmasını öngörüyor.

Değişiklik teklifine karşı çıkan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdroğlu ve 6 CHP’linin ise oylamaya katılmadığı ortaya çıktı.

Süreç nasıl işliyor?

Değişiklik paketinde 18 madde bulunuyor. Yasa gereği, anayasa değişikliklerinin iki tur oylamayla yapılması gerekiyor.

Her madde görüşüldükten sonra, gizli oylama yapılıyor.

Genel Kurul’da yapılan birinci tur oylamalar, maddelerin ikinci tur oylamada 330’u geçip geçemeyeceğini göstermesi açısından önem taşıyor.

İlk tur oylamalar yapıldıktan sonra anayasa değişikliği görüşmelerinde birinci tur bitmiş olacak; ikinci ve son tur oylamalara geçilecek.

İkinci tur oylamada en az 330 oy alan maddeler kabul edilecek.

Ardından anayasa değişikliği paketi referanduma götürülecek.

 

(BBC Türkçe)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.