Kültür-SanatManşet

Yazar ve eleştirmen John Berger hayatını kaybetti

0

İngiliz eleştirmen, ressam, denemeci, roman ve senaryo yazarı ve zamanımızın en önemli entelektüellerinden biri olan John Berger 90 yaşında hayatını kaybetti. Türkiye’de Görme Biçimleri, G., Yedinci Adam gibi kitaplarıyla yakından tanınan yazarın ölümü dostları tarafından sosyal medyada duyuruldu.

1926’da Londra’da doğan John Berger Oxford’da St. Edward’s Okulu‘nda ve Londra’da Chelsea Sanat Okulu‘nda okudu. Kariyerine 1940’larda ressam olarak başladı, sergiler açtı ve aynı zamanda sanat eleştirileri yayımladı. İlk romanı Zamanımızın Bir Ressamı 1958’de yayımlandı. 1962’de Fransa’ya taşındı.

John Berger’in en tanınmış kitaplarından biri olan ve sanat alanında üniversitelerde en çok okutulan kitaplardan biri haline gelen Görme Biçimleri 1972’de BBC’nin bir program dizisinin kitabı olarak basıldı. Berger’in aynı yıl yayımlanan G. isimli romanı 1972 Booker ödülünü kazandı. Jean Mohr ile birlikte yazdığı 1975’de yayınlanan Yedinci Adam’da göçmen işçilerin dünyası na ışık tutmayı amaçlıyordu.

Berger’in Türkçe’de yayımlanmış diğer eserleri arasında romanları Düğüne, A’dan X’e, Fotokopiler, G., Zamanımızın Bir Ressamı, Kral ve deneme ve eleştiri türündeki eserleri Ve Yüzlerimiz, Kalbim, Fotoğraflar Kadar Kısa Ömürlü, Bir Fotoğrafı Anlamak, Hoşbeş, Görünüre Dair Küçük Bir Teoriye Dair Adımlar, Picasso’nun Başarısı ve Başarısızlığı, Bento’nun Eskiz Defteri, Bir Zamanlar Europa’da sayılabilir.

Yücel Göktürk’ün John Berger ile yaptığı söyleşi de bu yıl İstanbul’dan Gelen Telefon adıyla kitaplaştırılmıştı.

Paris’te hayatını kaybeden John Berger uzunca  bir dönem Fransa’nın bir dağ köyünde yaşamıştı.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.