EkolojiManşetYılbaşı

2016’nın yeşil değerlendirmesi: Türkiye’de yılın 10 çevre olayı

0
Cerattepe direnişinin simgesi olan fotoğraf

Yıl biterken Türkiye’de çevre ve ekoloji alanında en önemli gelişmeleri sizler için derledik.

Cerattepe direnişinin simgesi olan fotoğraf

İşte doğayı ve gezegeni daha da fazla tahrip eden “kötü adamlarla” ilgili haberlerden ekoloji direnişlerine ve umut veren mücadelelere, Yeşil Gazete’nin haber arşivinde yola çıkarak hazırladığımız ilk 10:

1- Artvin Cerattepe direnişi 2016’ya damgasını vurdu

Yılın ilk aylarında Artvin’de açılmak istenen Cerattepe altın madenine karşı halkın verdiği mücadele 2016’ya damgasını vurdu. Bütün kentin Cengiz Holding’e verilen Cerattepe madenine karşı Artvin’i korumak için ayağa kalkması günlerce ülke gündeminin zirvesine oturdu. 16 Şubat’ta jandarma direnen halka müdahale etti. Artvin Valisi Kemal Cirit, olay yerinde bulunan milletvekillerine “Bu iş beni aşıyor” dedi. 24 Şubat’ta Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan ve bir grup çevreci Başbakan Davutoğlu ile de görüştü ve maden faaliyetlerinin durdurulduğu açıklandı.

21 Temmuz’da Danıştay, Cerattepe’de yerel mahkemenin verdiği ÇED iptal kararını onadı. 19 Eylül’de Rize’de Bölge İdare Mahkemesi’nde görülen davada müdahil avukatlar OHAL uygulamaları ve adil yargılama olmadığı gerekçesiyle mahkeme heyetini reddedip, salonu terk etti.

8 soruda Cerattepe davası

Artvin’de bir Ce”rant”tepe yaratmak…

2- Uluslararası Nükleersiz Gelecek Ödülü Av. Arif Ali Cangı’ya verildi

Uluslararası Nükleersiz Gelecek Mücadelesinde bu yılki ödülü “Direniş” kategorisinde yaşam savunucusu Avukat Arif Ali Cangı aldı. Cangı ödülünü 17 Kasım’da Güney Afrika’nın Johannesburg kentinde aldı.

Amandla! Nükleersiz Gelecek Ödülü’nden Sepepe’nin avukatlığına

3- Doğayı sınırsız talana açan 80. madde kabul edildi

Meclis’ten geçerek yürürlüğe giren 6745 Sayılı Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 80. maddesiyle Bakanlar Kurulu’nun, Ekonomi Bakanlığı’nın önerdiği projelere, vergi, teşvikler, arazi ve bina tahsisi, denetim ve onay süreçleri ile üretim maliyetlerini yüklenme alanlarında destekler vermesi sağlandı. Tasarı Meclis’teyken çevre ve ekoloji örgütleri (tasarı aşamasında 75. madde olan) 80. maddeye karşı yoğun bir kampanya yürüttü.

4- Yeşil yola karşı yaylalar direniyor

Geçen yıldan beri gündemde olan Karadeniz yaylalarını birbirine bağlayarak turizm yatırımlarına açmayı hedefleyen Yeşil Yol projesine karşı yaylalarda verilen mücadele sürüyor. 2015’de ilk kez “Ben halkım” diyen Havva Ana’nın isyanıyla medyanın gündemine gelen direniş  yeşil yol yapımını yavaşlatırken, bu yıl 10 Ekim’de Rize’nin Kavrun yaylasında Yeşil Yol çalışmalarına engel olmak isteyen 11 aktivist gözaltına alındı. Ekoloji hareketleri de Yeşil Yol’a karşı kampanyaya devam ediyor. 

5- Hava kirliliğine karşı mücadele yayılıyor

Hava kirliliği dünyanın çeşitli yerlerinde olduğu gibi 2016’da Türkiye’de de giderek daha fazla gündeme geldi. Kömür yakılması ve motorlu araç trafiği hava kirliliğinin en önemli sebepleri arasında gösterilirken 81 ilin 80’inin havasının kirli olduğu ve her yıl Türkiye’de 32 bin kişinin hava kirliliğine bağlı hastalıklardan öldüğü açıklandı. Hava kirliliğiyle mücadele için kurulan ve çevre hareketleriyle hekim örgütlerinin bir arada çalıştığı Temiz Hava Hakkı Platformu 2016’nın en aktif ve başarılı çevre hareketleri arasında yer aldı.

6- Aliağa’dan Bartın’a ve Bursa’ya kömürlü termik santrallara karşı mücadele

Türkiye’nin her yerinde kömür karşıtı mücadele 2016’da da baüyüyerek devam etti. 15 Mayıs’ta Aliağa’da dünyanın 13 ülkesiyle aynı anda yapılan “kömürden kurtul” eylemi ses getirirken, eylemden birkaç ay sonra Azeri firması Socar Aliağa’da kömürlü santral yapma projesinden çekildi. Bartın’da da yapılmak istenen kömürlü termik santrala karşı binlerce kişinin katılımıyla yeni bir dava açıldı. Bursa’daki DOSAB termik santralına karşı verilen mücadelede ikinci kez durdurma kararı alınması sağlandı.

7- İstanbul’da tarihi Yedikule Bostanları’na yıkım kararı ve mücadele

Ocak ayında İstanbul’un tarihi surlarının hemen dibinde yer alan ve yüzyıllardır sebze meyve yetiştirilen Yedikule Bostanları’ndaki seralar ve bostancı barakalarının yıkımı yeniden gündeme geldi. 13 Ocak’ta bostanların yıkımının başladığı haberleri üzerine yapılan acil çağrıyla protestolar başladı. 13 Şubat günü Yedikule bostanlarında tohum takas şenliği vardı. İstanbul’un Marul Bayramı da bu yıl 7 Mayıs Cumartesi günü de Yedikule Bostanları’nda bir şenlikle kutlandı.

8- Akkuyu’da nükleer santral için iki kez bilirkişi keşfi yapıldı

11 Temmuz’da Akkuyu Nükleer Santrali’nin inşaatına dair açılan davanın bilirkişi keşfi için 500’e yakın nükleer karşıtı aktivist Büyükeceli’de santral inşaatının girişinde toplandı. Çok sayıda nükleer karşıtının katıldığı keşif hareket için son yılların önemli olaylarından biriydi ancak tahmin edildiği gibi göstermelik bir bilirkişi keşfi olarak yorumlandı. 15 Temmuz sonrası bilirkişi heyetinden bir ismin 672 sayılı KHK’yla kamu görevinden ihraç edildiğinin anlaşılması üzerine bilirkişi heyetinde değişikliğe gidildi ve keşfin yenilenmesi kararı alındı. 5 Aralık’ta keşif tekrarlandı. Sonuçta 1976’dan beri, yani resmen 40 yıldır yapılması için uğraşılan Akkuyu nükleer santrali için bu yıl da temel atılamadı.

9- Üçüncü köprü açıldı

İstanbul’da milyonlarca ağacın kesilmesine ve kuzey ormanlarının yerleşime açılmasına neden olan üçüncü boğaz köprüsü açıldı. Kuzey Ormanları Savunması açılışın olduğu 25 Ağustos’ta protestolarını sürdürdü.

10- Roma bostanını korumak için Cihangir ayakta

İstanbul’da Kabataş’a “martı” projesinden Cihangir’deki Roma bostanında arkeolojik zenginlik üzerine yapılmak istenen kafeterya inşaatına ve Validebağ korusuna kadar kent ve çevre harekelerinin mücadelesi 2016’da da sürdü. Roma bostanına yapılmak istenen inşaat ise mahalle halkı ve çevreciler tarafından defalarca durduruldu. Roma bostanı aktivistlerin buluşma mekan olmaya devam ediyor.

Cihangir Roma Parkı teslim alınıyor

 

BONUS

Yorumsuz!

Bin yıllık zeytin ağacını yerinden söktürüp, “İnşallah tutar” diyerek Antalya’ya diktiler

Yeşil ve mücadele dolu bir 2017 dileğiyle…

Ümit Şahin (Yeşil Gazete) 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.