ManşetUlaşım

Bisikletli Ulaşım talebi bu kez İzmir Çamdibi’nden geldi

0

İzmir’de bisikletli ulaşıma dair istekler ve talepler artarak devam ediyor.

İzmirli bisiklet kullanıcıları yerel yönetimden talep ettikleri bisikletli ulaşım altyapısı taleplerini dile getirmeye hemen hemen her ay yaptıkları birkaç etkinlik ile devam ediyorlar. 24 Aralık 2016 Cumartesi günü yapılan etkinlik ile bu taleplerini bir kez daha dile getirdiler. Ancak bu sefer biraz farklı bir noktada.

İzmir’in Çamdibi, Altındağ ve Yeşilova semtlerinde düzenlenen bu bisiklet turu farklı ve önemli bir noktanın altını çizmek için yapıldı.

İzmir’in hane başına en çok bisiklet düşen semtleri nereleridir? İzmir’de en çok bisiklet nerede kullanılır? İşte tüm bu soruların cevabı bu üç semt.

Yıllar önce Balkanlardan göç eden vatandaşlarımızın yoğunlukla yaşadığı bu üç semt adeta bisiklet kültürü ile yoğurulmuş semtlerdir. Bu semtlerde yaşayan yurttaşlarımız göç ettikleri yerlerden gelirken sahip oldukları bisiklet kültürünü de buraya taşımış ve bisikleti hayatlarının bir parçası olarak kullanmaktadırlar.

 

Bu semtlere yolunuz düştüğü takdirde 60-70 yaşlarında amcaların ikişerli üçerli gruplar halinde sokaklarda bisiklet kullandığını, bisikletinin önündeki sepete marketten aldığı ekmeği, yumurtayı koymuş evine dönmekte olan bir çok insanı görmeniz mümkündür. Bisikletin arkasındaki bagaj kısmına arkadaşını oturtmuş gideceği yere kadar bırakan bir bisikletli manzarası bu semt için hiç olağandışı değildir. Aynı zamanda semtlerdeki hemen hemen tüm kahvehanelerin önünde en az 15 tane park halinde bisiklet görmeniz mümkündür. 7’den 70’e tüm semt sakinlerinin bisiklete olan doğal alışkanlığı görülmeye değerdir.

Bu sebeple İzmirli bisiklet kullanıcıları kıyı şeridine bağımlı kalmış, gezi amaçlı bisiklet yollarının dışında şehrin iç kesimlerinde, bisiklet kullanımının en yoğun olduğu bölgeden seslerini yükselttiler. Şehrin çeperlerinde yer alan daha bir çok semtte bisiklet kullanımı kıyı şeridindeki gezi amaçlı kullanıma oranla daha yoğun olmasına rağmen yerel yönetimin bu güne kadar bu bölgelere 1m bisikle yolu veya 1TL lık bir bisikletli ulaşım altyapısı yatırımı yapmadığına dikkat çeken bisikletliler, bu semtlerde bir tane bisiklet park yeri, bir tane bisiklet kiralama noktası olmadığını dile getirdiler.

Yerel yönetimin bisikletli ulaşım planlamasına bu semtleri ilave etmesi gerektiği vurgulanırken, semt sakinlerinin de turu düzenleyen bisikletlileri sevinçle karşıladı ve amaçlarını desteklediklerini belirttiler.

Atatürk Stadı’ndan başlayan tur yaklaşık 10 km sürdü ve Çamdibi, Altındağ ve Yeşilova semtlerini kapsayacak şekilde devam edip tekrar Atatürk Stadı önünde son buldu.

Tura katılan bisikletçiler, bisikletin bir kültür ve bu kültüre dayalı olarak hayatın içinde var olan bir ulaşım aracı olma özelliğinin vurgulandığı benzeri bir çok turun ilerleyen günlerde Buca, Gaziemir, Karabağlar, Çiğli Narlıdere gibi şehrin denize uzak iç kesimlerinde kalan ilçelerinde de yapılacağını bildirdiler.

 

Haber: Tanzer Kantık

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.