ManşetUlaşım

Avrasya Tüneli trafiğe açıldı

0

Asya ve Avrupa’yı deniz tabanından karayoluyla birleştiren tarihi proje Avrasya Tüneli, sabah 07.00’dan itibaren araç trafiğine açıldı.

Asya ve Avrupa’yı deniz tabanından karayoluyla birleştiren Avrasya Tüneli’nde ilk geçişler başladı. Tünel sabah 07.00’dan itibaren araç trafiğine açıldı. Avrasya Tüneli’nde otomobillerin yapabileceği maksimum hız 70 kilometre olarak belirlenirken, Kazlıçeşme ile Göztepe arasında yolculuk 15 dakika sürecek.

Tünel 30 Ocak’a kadar 24 saat değil, belli bir süre çalışacak. 14 saatle (sabah 07.00-akşam 21.00) başlayacak uygulama ile en geç 30 Ocak’ta 24 saat çalışma sistemine geçilecek.

Tünelden sadece otomobiller ve minibüsler geçebilecek. Ayrıca araçlar için yükseklik sınırı 2,8 metre.

HGS VE OGS İLE GEÇİLEBİLECEK

Tünelin, iki gidiş ve iki geliş yolunda hem HGS hem OGS ile geçiş yapılabilecek. Ayrıca bir nakit gişesi bulunmayacak, araçtaki yolcular için ayrıca ödeme yapılmayacak.

AZAMİ HIZ 70 KM OLACAK

Güzergahta yolculuk süresi 100 dakikadan 15 dakikaya kadar inecek. Avrasya Tüneli’nde hız sınırı 70 km olacak.

TOPLAM UZUNLUĞU 14,6 KİLOMETRE

İstanbul’da araç trafiğinin yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet verecek olan Avrasya Tüneli, toplam 14,6 kilometrelik bir güzergahı kapsıyor.

EN DERİN YERİ DENİZİN 106 METRE ALTINDA

Projenin 5,4 km’lik kısmı deniz tabanı altına özel bir teknolojiyle inşa edilen iki katlı tünelden ve diğer metotlarla inşa edilen bağlantı tünellerinden oluşuyor. Tünelin en derin bölümü deniz seviyesinden 106 metre aşağıda bulunuyor.

ARAÇ GARANTİSİ NE KADAR?

Başlangıçta 120 bin ile 130 bin aracın geçişi bekleniyor. Devlet yüklenici firmaya günde 68 bin 500 araçlık geçişi garanti etti.

60 BİN METREKARE DENİZ DOLGUSU

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi (İBB) tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada bölgeye 60 bin metrekare deniz dolgusu, 15 bin metre yaya yolu, uluslararası standartlarda bisiklet yolu, 320 bin metrekare yeşil alan, yürüyüş yolları, yapıldığı belirtildi. Aynı açıklamada yeni yolların asfaltlanması için 70 bin ton asfalt döküldüğü ayrıca 350 adet aydınlatma direği dikildiği açıklandı.

9 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREME DAYANIKLI

Tünel fay hatlarına yakınlığı nedeniyle richter ölçeğine göre 9 büyüklüğünde bir depreme dayanacak güçte yapıldı.

Avrasya Tüneli’nde her noktanın 7 gün 24 saat izlendiği kapalı devre kamera sistemi, olay algılama sistemleri, haberleşme ve ihbar sistemleri yer alacak. Yüksek teknoloji altyapısıyla tünel içinde hız kontrolü sağlanacak.

 

(Milliyet, İHA)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.